Wat wel kan


Foto:
Columns

Wat wel kan

Hoe vervelend is het om tegenwoordig alleen maar te horen wat niet mag? Voor veel Nederlanders zijn de gestelde maatregelen, ondanks de noodzaak ervan, heel frustrerend en dan heb ik het niet eens over bedrijven en ondernemers die in hun portemonnee geraakt worden.

In deze column richt ik mij alleen op de sport, want ik houd me bij mijn leest. Iets wat types zoals Peter R de Vries -die overal verstand van denken te hebben- duidelijk niet doen. Ik ben geen COVID-19 expert of arts, maar heb wel verstand van sporten, bewegen en een gezonde leefstijl. Vandaar dat ik nogmaals wil benadrukken dat het van essentieel belang is dat iedereen voldoende beweegt. Hierdoor voel je je fysiek en mentaal fitter en ben je beter beschermd tegen alle stress die de pandemie met zich meebrengt. Je loopt ook minder risico op infecties, de symptomen zijn minder heftig en je bent minder lang ziek.

Vandaar dat het mij pijn doet dat we zo weinig mogen, juist omdat het zo belangrijk is om gezond en vitaal te blijven. De competities zijn stilgelegd, volwassenen mogen alleen maar trainen in tweetallen, de deuren van de sportaccommodaties en sportscholen zitten op slot. Ga zo maar door. Gelukkig zijn er nog voldoende ‘die hards’ die niet voor een gat zijn te vangen, de openbare ruimte is het decor van deze sportende mensen. Er worden gelukkig allerlei creatieve oplossingen bedacht om toch in beweging te kunnen blijven als team en individu. Zo zie ik de plaatselijke volleybalclub trainen op het beachveld bij de Milligerplas. Op de parkeerplaats bij Tabonon trappen de kickboksers keihard tegen de stootkussens. Bij CrossFit Zwolle in Westenholte werken ze zich in het zweet buiten voor de box. Er wordt, ondanks de kou, zelfs volop gezwommen in de recreatieplassen. Bij de voetbalverenigingen is de carrouseltraining terug van weggeweest. Ondanks de beperkingen zijn velen in staat om in aangepaste vorm te blijven sporten, zonder dat de regels worden overtreden.

Zwolle is op dit moment omgetoverd tot winter wonderland. Hoe fijn is dat? De schaatsen worden weer uit het vet gehaald en men maakt zich op voor schaatspret. De Elfstedentocht laat nog even op zich wachten, maar we kunnen wel baantjes trekken op de sloten en plassen in de buurt. Mijn collega’s hadden trouwens het briljante idee om diverse pleintjes en veldjes in de stad vol te laten lopen met water. De bedoeling was om de schoolgaande jeugd schaatsles aan te bieden in plaats van een reguliere gymles. Het risico op groepsvorming was te groot, volgens de gemeente. Heel spijtig, maar ik begrijp het besluit.

Wij laten ons, net zoals veel andere Zwollenaren, niet uit het veld slaan en doen er alles aan doen om jong en oud in beweging te brengen en te houden. Zo hebben wij een scala aan sportactiviteiten voor jong en oud die wél doorgang kunnen vinden, deze week bijvoorbeeld Expeditie speeltuin, de Olympische reis, Out of the Box en Every body.

In onze sportkalender op www.sportservicezwolle.nl vind je alle info en kan je je aanmelden. Denk in kansen en mogelijkheden. Vergeet wat niet mag, samen zorgen we ervoor dat veel wél kan.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Meer berichten