Dominique Bruinenberg gaat voor de punten


<p>Dominique Bruinenberg in actie in het met 2-1 verloren uitduel tegen Excelsior, eerder dit seizoen.&nbsp;</p>

Dominique Bruinenberg in actie in het met 2-1 verloren uitduel tegen Excelsior, eerder dit seizoen. 

(Foto: Raymond Smit)
PEC Zwolle

Dominique Bruinenberg gaat voor de punten

Zwolle - Waar de mannen al een drukke maand januari achter de rug hebben, gaat ook voor de PEC Zwolle Vrouwen het seizoen weer verder. Vrijdag wacht een bekerwedstrijd tegen PSV, een week later hervatten de dames de eredivisie met een uitwedstrijd bij VV Alkmaar. Aanvoerder Dominique Bruinenberg (28) is er klaar voor. “Het belangrijkste is dat we het goede spel gaan omzetten in punten.”

(door Erwin Dijk)

Al te rooskleurig ziet de stand op de ranglijst er niet uit voor de ploeg van middenvelder Bruinenberg. Met zes punten uit tien wedstrijden bezet PEC Zwolle momenteel de zesde plaats in de competitie met acht teams. Bruinenberg kijkt dan ook met ‘gemixte gevoelens’ terug op het eerste deel van het seizoen. “We hebben vaak goed voetbal laten zien, maar we hebben gewoon te weinig punten behaald. Dan sta je waar je nu staat.”

Volgens de aanvoerder beschikt PEC Zwolle over een ‘talentvol team, met een goede mix van jeugd en ervaring en veel verschillende kwaliteiten’. “We hebben veel snelheid in de aanval, creativiteit op het middenveld en een aantal bikkelaars achterin. Het is een heel goede balans.”

Bruinenberg is afkomstig uit het Noord-Brabantse Geffen en speelde in Nederland voor Telstar en ADO Den Haag. Ze kwam in de zomer van 2019 naar Zwolle, na avonturen in Italië en Engeland. “Ik heb anderhalf seizoen bij Sunderland gespeeld en een jaar bij Everton. Daar kreeg ik rond Kerst te maken met een trainerswissel. De nieuwe trainer maakte andere keuzes, waardoor ik op de bank terechtkwam. Het was een supertoffe tijd, maar wanneer je niet speelt is het uiteindelijk nergens leuk.”

Desondanks had ze haar Britse tijd niet willen missen. “Alles ademt daar voetbal. Natuurlijk zijn de vrouwen nog niet zo populair als de mannen, maar ook wij speelden regelmatig voor duizenden toeschouwers. De mogelijkheden en faciliteiten zijn daar prachtig. Er wordt vaker getraind dan in Nederland en omdat de staf groter is, is er ook meer ruimte om individueel te trainen of met beelden aan de slag te gaan. Verder is er bijvoorbeeld meer aandacht voor voeding. Je hebt daar gewoon het hele pakket.”

“Het bevalt me hier hartstikke goed. Ik kan hier veel spelen en me verder ontwikkelen. Dat ik ook nog aanvoerder ben is voor mij een mooie toevoeging, want daar kan ik veel van leren”

Om weer aan voetballen toe te komen, deed Bruinenberg in dat laatste opzicht met liefde een stapje terug. Sindsdien is ze een stuwende kracht op het Zwolse middenveld. “Het bevalt me hier hartstikke goed. Ik kan hier veel spelen en me verder ontwikkelen. Dat ik ook nog aanvoerder ben is voor mij een mooie toevoeging, want daar kan ik veel van leren. Ik was altijd al wel een leider, maar ik probeer nu ook bewust om steeds meer verantwoordelijkheid te nemen en het team op sleeptouw te nemen. Wanneer het niet loopt, zorg ik dat we de koppen even bij elkaar steken.”

Werken

Bruinenberg woont in Haarlem, maar verblijft door de week met een aantal teamgenoten in een huis in Zwolle. De vrouwen trainen dagelijks, maar daarnaast werkt ze nog twaalf uur per week bij detacheringsbureau BC Group. Hoewel ze dat ‘superleuk’ vindt, zou het volgens haar eigenlijk niet nodig moeten zijn. “In landen om ons heen verdien je in het vrouwenvoetbal genoeg om daarnaast niet te hoeven werken. Dan kun je al je tijd en energie in de sport steken en dat komt het niveau ten goede.”

De aandacht voor het vrouwenvoetbal is de laatste jaren flink toegenomen, vooral door de prestaties van de ‘Oranjeleeuwinnen’ met de Europese titel in 2017 en de tweede plaats op het WK twee jaar later. “Ik had gehoopt dat die aandacht een boost aan de eredivisie zou geven, maar dat is nog te weinig gebeurd. Er zijn wel kleine stappen gemaakt, de samenvattingen zijn nu bijvoorbeeld op televisie en er zijn wat vaker live-wedstrijden te zien, maar het zou nog meer kunnen zijn. Het hangt allemaal af van de financiële mogelijkheden, maar er zou in Nederland nog veel meer moois uit kunnen komen.”

Haar contract in Zwolle loopt komende zomer af, maar of Bruinenberg haar vleugels ooit opnieuw uitspreidt voor een buitenlands avontuur weet ze nog niet. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin, verder is het afwachten wat er op mijn pad komt. Ik sta er voor open, maar op dit moment is het niet aan de orde.”

De komende tijd richt de aanvoerder zich op een mooi seizoensslot. Om na afloop van de reguliere competitie in de kampioenspoule mee te mogen doen, is een plek bij de eerste vier noodzakelijk. “Dat willen we natuurlijk heel graag bereiken, maar het zal lastig worden. Het belangrijkste is voorlopig dat we ons team verder ontwikkelen en ons goede spel omzetten in punten.”

Meer berichten