Kenneth Paal klaar voor stap hogerop


<p>Kenneth Paal houdt Lentini Caciano van zich af in het thuisduel tegen FC Emmen, dat in 0-0 zou eindigen. (Foto: Henry Dijkman)</p>

Kenneth Paal houdt Lentini Caciano van zich af in het thuisduel tegen FC Emmen, dat in 0-0 zou eindigen. (Foto: Henry Dijkman)

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Kenneth Paal klaar voor stap hogerop

Zwolle - Hij overwon het coronavirus en eindigde 2020 met een serie prima wedstrijden. In de jacht op punten is het voor Kenneth Paal zaak om die vorm snel weer terug te vinden. “Anders ga ik een plaats in de top tien niet halen.”

(door Erwin Dijk)

Na een gelijkspel tegen AZ en een nipte nederlaag tegen Feyenoord, leek PEC Zwolle zaterdag tegen Fortuna Sittard de uitgelezen mogelijkheid te hebben om de eerste winst van 2021 te pakken. Maar uitgerekend tegen de directe concurrent onderin de middenmoot, speelden de Zwollenaren een van de slechtste wedstrijden van het seizoen. Ook Kenneth Paal, deze jaargang toch een van betere spelers, onttrok zich niet aan de malaise. “De nederlaag is best hard aangekomen, vooral ook omdat we zo slecht speelden. Zij waren gewoon op alle vlakken beter en hebben verdiend gewonnen. Het was een off-day. We gaan het morgen (dinsdag, red.) nabespreken en dan kunnen we zien wat er allemaal fout ging. Op de beelden zie je vaak dingen die je in het veld minder goed ziet.”

Het was voor PEC Zwolle de derde wedstrijd in acht dagen en in het restant van januari staan nog eens drie duels op de kalender. “Op zich is zo’n druk programma wel lekker, maar ik kon aan het einde van de wedstrijd wel merken dat we een zware week hebben gehad. Voor ploegen die Europees voetbal spelen is zo’n programma normaal en ik denk dat iedere speler dat wel zou willen. Dan heb je dit soort moment nodig om daaraan te wennen. Gelukkig hebben we deze maand nog een aantal wedstrijden om het recht te zetten. We krijgen een paar tegenstanders waar we de punten tegen kunnen pakken, dus dat geeft ons de kans om de weg naar boven weer terug te vinden.”

“Ik heb een paar dagen lang echt wel flink klachten gehad”

Dat hij persoonlijk bezig is aan een prima seizoen, wordt geïllustreerd door het Speler van het Jaar-klassement van Voetbal International. Met een gemiddelde beoordeling van 6,58 stond hij eind december tijdens de mini-winterstop op een zesde plaats. Paal was de hoogst genoteerde speler van clubs buiten de top vijf, die bestaat uit Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse en AZ. “Ik heb het meegekregen. Natuurlijk is het mooi, want het geeft aan dat ik goed bezig ben. Het is nu eerlijk gezegd ook wel een specifiek doel geworden om dit seizoen in de top tien te eindigen. Dan moet ik wel beter gaan spelen dan de laatste paar wedstrijden, want anders ga ik dat niet redden.”

Ook geveld door het coronavirus

Dat Paal dit seizoen niet alle wedstrijden meedeed, kwam door een helaas maar al te bekend fenomeen. Ook hij werd geveld door het coronavirus, waardoor hij in oktober een aantal wedstrijden miste. “Ik heb een paar dagen lang echt wel flink klachten gehad en ook in de weken daarna merkte ik dat de impact op mijn fysieke gesteldheid behoorlijk was. Toen ik eenmaal weer coronavrij was en weer ging trainen, heeft het nog wel een paar weken geduurd voordat ik me weer helemaal voelde zoals daarvoor. In dat opzicht heb ik het wel een beetje onderschat.”

De verdediger geeft toe dat de episode zijn kijk op de coronamaatregelen veranderd heeft. “Het is niet zo dat ik het niet serieus nam, maar soms vond ik die anderhalve meter, de mondkapjes en al dat handen wassen wel een beetje overdreven. Daar kijk ik nu wel anders tegenaan. Het is toch echt wel belangrijk.”

Paal is bezig aan zijn derde seizoen in Zwolle en is uitgegroeid tot de onomstreden linksback in het elftal van John Stegeman. Zijn contract loopt in de zomer van 2022 af, dus als PEC Zwolle een mooie transfersom aan hem wil verdienen, dan zal een vertrek komende zomer tot de mogelijkheden behoren. “Ik zou het helemaal niet erg vinden om nog een jaar bij PEC te blijven, maar ik heb ook al een paar keer gezegd dat ik graag een stap wil maken. Ik denk dat ik klaar ben voor een stap hogerop. Dat zou best in Nederland kunnen zijn, bijvoorbeeld naar een club uit de top zes, maar ik zou ook graag een keer in het buitenland spelen. Dat wil denk ik iedere speler wel. Welk land dat dan zou moeten zijn, daar heb ik nog niet echt over nagedacht.”

Ook contractverlenging is voor Paal nog niet uitgesloten, maar van de clubleiding hoorde hij nog niets. “Dat laat ik verder aan mijn zaakwaarnemer over en als de club wil praten dan hoor ik het wel. Mochten ze met een voorstel komen dan ga ik daarover nadenken en dan zal ik het bespreken met de mensen om mij heen.”

Meer berichten