CDA wil Zwolse kunst als vervanging van vernielde Boog in Stadshagen


<p>Kunstwerk de Boog over het Twistvlietpad in Stadshagen is net als in 2007 vernield.&nbsp;</p>

Kunstwerk de Boog over het Twistvlietpad in Stadshagen is net als in 2007 vernield. 

(Foto: Frans Paalman )

CDA wil Zwolse kunst als vervanging van vernielde Boog in Stadshagen

Zwolle - De Zwolse fractie van het CDA wil dat het vernbielde kunstwerk De Boog boven het Twistvlietpad (Stadshagen) wordt vervangen door een Zwols kunstwerk. De Boog is afgelopen weekend zwaar beschadigd, vermoedelijk doordat er een auto tegenaan is gereden.

Na de onthulling in 2005 botste in 2007 een auto tegen het kunstwerk. De ontwerper, kunstenaar Thom Puckey, kreeg toen van de gemeente Zwolle de opdracht om een nieuwe versie te maken. De nieuwe versie van het beeld is in 2009 geplaatst, de kosten waren 100.000 euro. 

Op dit moment is het (alweer) beschadigde kunstwerk weggehaald. “Daarbij dient de vraag zich aan of en hoe dit beschadigde kunstwerk vervangen dient te worden”, vindt de CDA-fractie, die hierover vragen heeft gesteld aan het college van B en W. Fractielid Arjan Spaans: “We zien nu een gapend gat waar eerder nog een kunstwerk stond. Het CDA vindt dat beeldende kunst in de openbare ruimte een verrijking is van de leefomgeving. Kunst kan mensen inspireren en verbinden. Op dit moment gaat onze aandacht naar de gevolgen van de COVID-crisis uit maar we moeten ook ondernemend zijn. Als fractie willen we dat Zwolle vooruit blijft kijken, over de regenboog heen.”

De CDA-fractie vraagt de gemeente om zich te oriënteren op de (on)mogelijkheden van vervanging. Spaans: “We zijn ons in de afgelopen COVID-periode bewuster geworden van het ondersteunen van de lokale ondernemer. Die steun geldt natuurlijk ook voor lokale kunstenaars.” Daarmee bedoelt het CDA dat er kansen liggen voor een alternatief kunstwerk, misschien zelfs gemaakt door lokale(re) kunstenaars. Het college is aan zet: de CDA-fractie vraagt hen om dit voorjaar met een toekomstplan te komen, inclusief een acceptabel kostenplaatje.

De Boog stelt een oerboom voor, die overgaat in de vorm van elektriciteitsdraden. Het kunstwerk moet daarmee een link leggen tussen de oude functie van Stadshagen én de nieuwe (woon)functie. Het beeld is gemaakt door een aluminiumgieterij in Italië en onderdeel van een vierdelige kunstserie, samen drie andere werken in Stadshagen.

Meer berichten