Oud-wethouder Meindertsma waarschuwt voor te snelle groei Zwolle


<p>De jongste editie van het Zwols Historisch Tijdschrift. Het staat in het teken van het afscheid van hoofdredacteur Ann&egrave;t Bootsma.&nbsp;</p>

De jongste editie van het Zwols Historisch Tijdschrift. Het staat in het teken van het afscheid van hoofdredacteur Annèt Bootsma. 

(Foto: )

Oud-wethouder Meindertsma waarschuwt voor te snelle groei Zwolle

Zwolle - In de nieuwste editie van het Zwols Historisch Tijdschrift waarschuwt oud-wethouder Margriet Meindertsma voor een te snelle groei van de stad. De groeiambitie past niet bij Zwolle, vindt ze. “Het is te veel, te hoog, te dicht op elkaar en vooral te duur.” 

Meindertsma, namens de PvdA-raadslid van 1978 tot 1985 en daarna wethouder tot 1998, was als bestuurder betrokken bij de bouw van Zwolle-Zuid en Stadshagen. Maar de huidige groeiplannen zijn haar te driest. “Zwolle wil een toekomstige overlooplocatie van de Randstad worden”, zegt ze in een lang interview met Koen Nijmeijer in het Zwols Historisch Tijdschrift. “Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid van 180.000 inwoners in het jaar 2040.” Meindertsma noemt dat “heel ambitieus”. 

“Dat vergt heel wat onderzoek, studie, terugkoppeling en je moet er aan werken om de stad mee te krijgen. Laten we er met elkaar - gemeentebestuur, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners – maar wat langer over nadenken dan nu gebeurt. En er vooral niet op vooruitlopen door alvast tot 2030 uit te gaan van 10.000 nieuwe woningen in met name de bestaande stad. Want dat beleid wordt nu gevoerd, met inbreidingslocaties zoals dat heet. Met hoogtes van zeventig meter. Die hoogtes horen in Rotterdam, niet in Zwolle.” 

Meindertsma, na haar Zwolse bestuurlijke periode ook nog van 1999 tot 2011 Eerste Kamerlid voor de PvdA, spreekt zich uit als betrokken burger. Ze doet dat voor het eerst sinds haar tijd als wethouder. “Je moet je als bestuurder geruime tijd niet met het beleid van je opvolgers bemoeien.”

Ze benadrukt ook niet tegen groei te zijn en pleit voor verschillende draaiboeken voor groei. “Een te grote onbezonnen groeiambitie kan de stad voor jaren in grote (financiële) problemen brengen. Dan wordt geïnvesteerd in een toekomst die nooit gaat komen; in leegstand dus.”

Daarbij komt: “We moeten geen overloop van de Randstad willen worden, alleen omdat we zo populair zijn als woonplek.” Daarvoor zijn er voldoende betere alternatieven elders in het land”, vindt ze. 

Het Zwols Historisch tijdschrift staat verder in het teken van het afscheid van hoofdredacteur Annèt Bootsma. In de twintig jaar dat ze die functie uitvoerde in het tijdschrift uitgegroeid tot het huidige, professioneel ogende magazine voor lokale geschiedenis. Ze heeft een voorliefde voor egodocumenten die het persoonlijke element in de geschiedenis weergeven. In dit tijdschrift daarom twee Zwolse egodocumenten: jeugdherinneringen van Steven van Egten en van Harry Koopman. En er is nog een afscheid: van Wim Huijsmans zet na 35 jaar een punt achter zijn redactiewerk. 

www.zwolsehistorischevereniging.nl

Meer berichten