Bewoners Van Maanenware richten groenvak in


<p>Het heestervak in de Van Maanenware wordt door inzet van buurtbewoners een ontmoetingsplek. </p>

Het heestervak in de Van Maanenware wordt door inzet van buurtbewoners een ontmoetingsplek.

(Foto: )

Bewoners Van Maanenware richten groenvak in

Zwolle - Door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Lianne Buijs lijkt het er nu toch van te komen. Het heestervak in de Van Maanenware wordt een ontmoetingsplek. Zij heeft niet alleen de gemeente en bewoners overtuigd van dit goede idee, er ligt nu zelfs een ontwerp voor de nieuwe inrichting.

IBewoner Lianne Buijs: “Toen mijn zoontje 1 jaar was, zag ik door het keukenraam regelmatig ouders en kinderen elkaar treffen op de parkeerplaats. Toen ontstond bij mij al het idee om de struiken te vervangen door gras. Afgelopen zomer heeft ook mijn zoontje heerlijk buiten kunnen spelen op de parkeerplaats. Op gepaste afstand hebben we onze buren beter leren kennen en groeide het saamhorigheidsgevoel. Hoewel de parkeerplaats redelijk groot is, is dit niet ideaal. Een klein watergevecht, een softy-bal overschoppen of op de fietsjes racen is niet zo handig vlak bij de auto’s. Hierdoor besloot ik om contact met de gemeente op te nemen om te kijken wat er mogelijk zou zijn.”

De gemeente was aanvankelijk niet enthousiast. Wijkbeheerder Jeanette Santing: “We zijn geen voorstander van weghalen van groen. Juist in deze tijd met de vele hete zomerdagen en de hevige regenbuien willen we juist meer groen en minder tegels. En de van Maanenware is al heel erg stenig.” Lianne: “Dat begreep ik wel en ik liet het rusten. Maar elke keer dacht ik: we missen iets.”

Lianne hield vol. Op advies van de gemeente zocht ze medestanders in de buurt. “Iedereen was enthousiast of werd enthousiast.” Jeanette: “We benadrukten dat ze met een idee moesten komen met behoud van het groen.”

Een medewerker van Rova is op de locatie gaan kijken. Hij adviseerde om twee van de drie krentenstruiken te behouden en een aantal heesters te laten staan voor de omheining. De groenadviseur van de gemeente heeft met dat advies en met de ideeën van de bewoners twee ontwerpen voor de nieuwe inrichting van het heestervak gemaakt. Jeanette: “Er is ruimte voor een extra boom, gras en nieuwe beplanting. Lianne: “En een bankje. Ik zie dat helemaal voor me. Dat we op een mooie zomerse dag in de warme zon daar zitten, kletsen, spelende kinderen of een oudejaarsborrel rond een vuurkorf.”

De keuze voor het ontwerp en de boom is gemaakt, “Het is niet zo gemakkelijk om in coronatijd contact met elkaar te onderhouden”, aldus Lianne, “maar ik ben de deuren langs gegaan, het ontwerp uitgelegd. En het mooie is: bijna iedereen kiest voor hetzelfde ontwerp, en qua boom voor de kerspruim. Nu twee krentenstuiken behouden blijven en het idee zo gaat leven in de straat, reageert de buurt enthousiast.”

Jeanette: “We maken met de bewoners afspraken over het onderhoud. Voor een bank krijgen ze een klein bedrag.” Lianne’s enthousiasme is onverminderd groot: ”We willen een bankje waardoor iedereen ziet dat dit een buurtinitiatief is.”

www.zwolle.nl/mijnwijk

Meer berichten