SIZ-vrijwilligers hebben een groot hart


<p>'Iedereen kan Startpunt Informele Zorg vragen om zorg,' zegt coördinator Janneke Kramer.</p>

'Iedereen kan Startpunt Informele Zorg vragen om zorg,' zegt coördinator Janneke Kramer.

(Foto: Sigrid Aalfs)

SIZ-vrijwilligers hebben een groot hart

Zwolle - “Zwolle is een betrokken stad waar mensen graag iets doen voor een ander, en dan zijn wij de organisatie die de vrijwilligers bij hulpvragers brengt”, vertelt coördinator informele zorg Janneke Kramer van Startpunt Informele Zorg (SIZ). Door corona zijn er meer hulpvragers bij gekomen, op een totaal van 225 vrijwilligers. Door de hulp van een vrijwilliger wordt de hulpvrager weer blij, en dat komt ten goede aan het welzijn. Het startpunt valt onder ZwolleDoet!

(door Sigrid Aalfs)

“Zo zette ik een vrijwilliger in bij een mevrouw met beginnende dementie,” vertelt Kramer. “Ze moet eigenlijk vaker naar buiten. Ze woont alleen, en dan doet ze dat eigenlijk niet. Haar kinderen wonen wel in de buurt, maar hebben door werk en eigen kinderen niet altijd tijd.”

“Gelukkig is er een vrijwilliger die bij haar in de buurt woont, en die wel tijd heeft. Wat belangrijk is, is dat de vrijwilliger heeft geleerd is hoe ze om moet gaan met iemand met dementie, en dat is in de meeste gevallen veel minder moeilijk dan gedacht.”

SIZ werkt veel samen met de thuiszorg en andere hulpverlenende instanties. Vaak heeft de hulpvrager al een hulpverlenende instantie, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn; het is maatwerk. “De thuiszorg belde bijvoorbeeld over een oudere dame die weinig contacten had. Tijdens een huisbezoek van SIZ om kennis te maken met de dame, werd duidelijk wat ze wil en wat haar interesses zijn. Vaak gaat het de hulpvrager om samen boodschappen te doen, te winkelen, of om een hobby weer op te pakken. SIZ zoekt een vrijwilliger die daarbij past.”

De vrijwilliger en de hulpvrager spreken een paar keer af, om te kijken of er een klik is. De ‘match’ is heel belangrijk, want hoe groter die is, hoe langer de vrijwilliger het volhoudt. In het algemeen spreken ze dan een dagdeel in de week af. SIZ blijft in de gaten houden hoe het beide partijen vergaat.

De meeste vrijwilligers zijn 50-plus. “Het zijn vaak mensen die hun vrije tijd graag zinvol besteden, of die zelf voor hun ouders hebben gezorgd en dan nu iets willen betekenen voor mensen die bijvoorbeeld geen kinderen hebben. Of ze werkten in de zorg en willen na hun pensioen zo in contact blijven. Het zijn altijd mensen met een groot hart. Daar word je blij van.”

Onder de vrijwilligers zijn ook jonge mensen als studenten van Social Work. Zij doen het vooral voor studiepunten, maar ook daar zien we super sociale jonge mensen, die er echt voor gaan. De combinatie oud en jong doet het vaak goed, ze hebben heel wat te bespreken.”

De grootste doelgroep is ouderen, maar iedereen mag hulp vragen bij SIZ. In deze coronatijd werken de vrijwilligers uiteraard volgens de maatregelen. Er is veel behoefte aan contact vanuit hulpvragers, blijkt.

www. zwolledoet.nl

Meer berichten