Rico Strieder is tevreden in de luwte


Rico Strieder in duel met Daley Blind in de verloren uitwedstrijd tegen Ajax in december. Foto: Henry Dijkman.
Rico Strieder in duel met Daley Blind in de verloren uitwedstrijd tegen Ajax in december. Foto: Henry Dijkman. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Rico Strieder is tevreden in de luwte

Hij werkte al samen met grote namen in de voetballerij, maar dagdromen over grote clubs doet Rico Strieder niet. Eenmaal weer fit is de Duitse middenvelder bij PEC Zwolle een tevreden mens. “Voor doelpunten en assists hebben we andere spelers.”

(door Erwin Dijk)

Toch weer die knie, maar gelukkig voor hem viel het deze keer mee. Rico Strieder had zaterdag in de thuiswedstrijd tegen AZ (1-1) voor rust ‘een klein moment’ en bleef halverwege uit voorzorg achter in de kleedkamer. “Het voelde niet lekker, dus we hebben besloten om geen risico te nemen, ook gezien de hoeveelheid wedstrijden die we de komende tijd spelen. Maar zoals het nu (maandag, red.) lijkt, ben ik gewoon een optie voor de wedstrijd van woensdag.”

Het was niet voor het eerst dit seizoen dat zijn knie voor problemen zorgde. In de voorbereiding raakte Strieder geblesseerd aan het gewricht, waarna hij de start van de competitie miste en een kleine twee maanden nodig had om terug te komen. “Het was best lastig om weer aan te haken. Omdat er door de coronamaatregelen geen oefenwedstrijden zijn, moest ik het doen met invalbeurten. Nu ben ik tevreden en moet ik zorgen dat ik fit blijf. Gelukkig heb ik het vertrouwen van de trainers en mijn medespelers.”

Dat laatste is niet zo vreemd, want in de wedstrijden die hij speelde, liet de Duitse middenvelder zien een toegevoegde waarde voor de ploeg van trainer John Stegeman te zijn. Dat deed hij ook al in de laatste maanden van het afgebroken vorige seizoen, wat voor PEC Zwolle reden was om hem na die huurperiode definitief over te nemen van FC Utrecht. “Ik zat bij Utrecht in een moeilijke situatie. Bij Zwolle zou ik de kans krijgen om speelminuten te maken en in de gesprekken kreeg ik een goed gevoel. Het is een mooie club met een goede selectie en een goede staf en daarom heb ik in de zomer besloten om bij PEC te tekenen.”

Dat hij in de Domstad op een dood spoor was beland, valt niet los te zien van de knie die hem ook nu soms nog problemen bezorgt. In zijn eerste anderhalf jaar bij Utrecht maakte hij veel indruk, totdat hij in december 2016 de voorste kruisband van zijn linkerknie scheurde. “Het ging op dat moment heel goed met mij en er liepen ook gesprekken met andere clubs. Maar door die blessure lag ik er negen maanden uit en dan heb je ook niet meteen het niveau van daarvoor. Het kostte me heel veel moeite om terug te komen.”

Hoe het had kunnen lopen zonder die blessure zal Strieder vanzelfsprekend nooit weten. Zeker is voor hem wel dat Bayern München te hoog gegrepen was. De middenvelder doorliep bij de Duitse topclub de jeugdopleiding en speelde er in het tweede elftal. De Spaanse trainer Pep Guardiola gunde Strieder in mei 2015 zelfs zijn debuut in de hoofdmacht, maar tot een doorbraak leidde het niet. “Ik trainde wel vaak mee met het eerste, maar met spelers als Thiago, Bastian Schweinsteiger en Xabi Alonso voor me, wist ik dat ik geen kans maakte op speelminuten.”

Niettemin kijkt Strieder, die zijn verhaal overigens in vloeiend Nederlands doet, trots terug op zijn Bayern-periode. “Op dat moment leek het normaal om met al die grote spelers te trainen, maar achteraf is het natuurlijk heel bijzonder. Als kind was ik al supporter van Bayern en het was een eer om daar te spelen.”

Het was de huidige Ajax-coach Erik ten Hag die Strieder vervolgens op het spoor richting Nederland zette. De twee hadden bij het tweede elftal van Bayern München goed samengewerkt en toen de coach in 2015 de overstap naar FC Utrecht maakte, nam hij de middenvelder maar wat graag mee. “Ik kan wel zeggen dat Ten Hag de belangrijkste coach is waar ik mee gewerkt heb. Hij heeft mij de kans gegeven om te laten zien wat ik kan. Ook nu hebben we nog regelmatig contact. Dan stuurt hij bijvoorbeeld een appje met: ‘Hoe is het?’ Ik vind het mooi dat een trainer van een topclub als Ajax zoiets doet bij een speler van een kleinere club. Dat zegt ook iets over hem als mens.”

Dagdromen over wat had kunnen zijn, doet Strieder niet. “Ik ben heel tevreden over mijn carrière tot nu toe en ook met mijn stap naar PEC Zwolle.” Als controlerende middenvelder is zijn rol op het eerste gezicht tamelijk anoniem. In samenvattingen valt hij vaak nauwelijks op, maar dat is voor de Duitser van ondergeschikt belang. “Ik vind het een interessante rol, omdat ik zowel betrokken ben bij het verdedigen als bij het aanvallen. Het is voor mij niet echt belangrijk om doelpunten te maken en assists te geven. Daar hebben we andere spelers voor.”

Meer berichten