Humanitas pakt eenzaamheid aan met zelfhulpcursus


<p>Gera Boeve (links) en Henri&euml;tte Toornstra van Humanitas Watch.</p>

Gera Boeve (links) en Henriëtte Toornstra van Humanitas Watch.

(Foto: )

Humanitas pakt eenzaamheid aan met zelfhulpcursus

Zwolle -  Humanitas Match begint in Zwolle opnieuw met de zelfhulpcursus Meer Contact. Deelnemers leren zelf hoe zij meer contacten kunnen krijgen. 

De deelnemers doorlopen een programma van twee maanden waarin ze inzicht krijgen in de mechanismes achter eenzaamheid en ze leren hoe deze te doorbreken. Ze beginnen thuis en gaan al snel in hun eigen omgeving oefenen. Dat kan in dagelijkse situaties - bijvoorbeeld op straat of in de winkel. Ze maken contact en leren ook hoe ze contacten kunnen verdiepen. De begeleiding is in handen van een vrijwilliger van Humanitas Match.

Henriëtte Toornstra van Humanitas vertelt: “Eenzaamheid is een gevoel dat de neiging heeft zichzelf te versterken. Door het gebrek aan sociale contacten word je minder bedreven in het omgaan met mensen en ga je er tegenop zien. Je trekt jezelf verder terug en de negatieve cirkel is rond. Met deze zelfhulpcursus leer je dat mechanisme herkennen en doorbreken waardoor je je zekerder voelt in de omgang met mensen. Vandaaruit kun je je netwerk gaan uitbouwen. Zo pakken deelnemers de regie op hun sociale leven terug.”

“Ik vind de training een eyeopener”, vertelt een deelnemer die de onlinetraining volgt. “Mijn blik naar de wereld om mij heen is groter geworden. Voorheen zag ik de lol op straat niet, de simpelste dingen ontgingen mij, zoals iemand die lacht of een hand opsteekt. Ik maak nu sneller een praatje met onbekenden. Ik ben blij dat ik de training volg, helemaal in deze coronatijd.’’

De cursus Meer Contact bestaat uit zestig korte e-mails. De deelnemers krijgen twee maanden lang elke dag één e-mail. Soms bestaat die uit een paar alinea’s tekst, dan weer bevat die een video en soms een schrijf- of doe-opdracht. Doe-opdrachten zijn gericht op het leggen van contact met anderen.

Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.humanitas.nl/afdeling/zwolle/activiteiten/meercontact of via meercontact.zk@humanitas.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden