Pelle Clement is de pijn voorbij


<p>Pelle Clement in actie tijdens de wedstrijd waarin hij na maandenlang blessureleed zijn rentree maakte, op 5 december thuis tegen Vitesse.&nbsp;</p>

Pelle Clement in actie tijdens de wedstrijd waarin hij na maandenlang blessureleed zijn rentree maakte, op 5 december thuis tegen Vitesse. 

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Pelle Clement is de pijn voorbij

Zwolle - Na een jaar dat in allerlei opzichten frustrerend en teleurstellend was, heeft Pelle Clement de draad weer opgepakt. Met PEC Zwolle hoopt hij op een goede start in 2021. “Ik ben blij dat ik de opstelling niet hoef te maken.”

(door Erwin Dijk)

De term ‘normaal gesproken’ is het afgelopen jaar flink aan inflatie onderhevig geraakt. Maar desondanks: zonder coronapandemie zou PEC Zwolle vermoedelijk deze week net als voorgaande jaren in het Zuid-Spaanse Mijas zijn voor het winterse trainingskamp. Clement bewaart goede herinneringen aan het La Cala Resort, waar hij twee jaar geleden na zijn komst van het Engelse Reading kennismaakte met de club. “Het is toch wel ontzettend jammer dat we geen trainingskamp hebben, want in de twee jaar dat ik bij PEC zit is het in positieve zin een keerpunt in de prestaties geweest. Je bent er even uit, je praat meer met elkaar en in een andere omgeving is het toch net iets makkelijker om bepaalde dingen te zeggen als het nodig is. Maar we wisten natuurlijk al langer dat het niet door zou gaan, dus dat maakt het wel makkelijker om te schakelen.”

De realiteit is dat PEC Zwolle na een korte winterstop een kleine week de tijd heeft om zich voor te bereiden op een drukke periode. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen AZ van komende zaterdag, speelt de ploeg zes wedstrijden in 22 dagen. Overbelasting en blessures liggen in dit toch al compacte seizoen op de loer. “Natuurlijk wil je in de sterkst mogelijke formatie spelen, maar er zal ook rekening gehouden moeten worden met jongens die misschien niet alles kunnen spelen. Een speler zal zelf niet zo snel zeggen dat hij wel een wedstrijd over wil slaan, dus het is aan de staf om dat goed te managen. Ik ben blij dat ik de opstelling niet hoef te maken.”

De Amsterdammer is wat betreft volle speelschema’s wel wat gewend uit zijn periode in Engeland, maar gezien zijn recente verleden verwacht Clement niet dat hij de komende weken elke wedstrijd negentig minuten gaat spelen. Na een slepende liesblessure die hem de eerste drie maanden van het seizoen kostte, is hij immers pas sinds eind november weer helemaal fit. De klacht ontstond aan het einde van het vorige seizoen, ebde weer weg, maar stak in de voorbereiding weer de kop op. “De ene dag ging het goed, de volgende dag weer minder. Eigenlijk had ik op een bepaald moment moeten zeggen: ‘Tot hier en niet verder’, maar dat heb ik niet gedaan. Tijdens een wedstrijd tegen Emmen, vlak voor de start van de competitie kwam ik tot de conclusie dat het op deze manier niet ging lukken.”

Terugslag

Clement hoopte er na twee à drie weken rust weer bij te zijn, maar moest zijn rentree telkens uitstellen. Na een terugslag raakte de middenvelder opnieuw enkele weken achterop. “Ik dacht elke keer dat ik er bijna was, maar dan lukte het toch weer niet. Dat was wel ontzettend zwaar. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar ik had voorzichtiger kunnen en moeten zijn.”

Het was immers niet de eerste keer dat hij in een dergelijke situatie terechtkwam. Iets meer dan vier jaar geleden liep Clement op een belangrijk moment in zijn carrière een liesbreuk op en ook toen gebeurde dat nadat hij te lang had geprobeerd om de pijn te negeren. “Ik had net mijn debuut gemaakt in het eerste van Ajax en had een aantal wedstrijden achter elkaar gespeeld. Zeg dan als jonge speler maar eens tegen Peter Bosz (destijds Ajax-trainer, red.) dat je ‘een beetje last’ hebt. Dat doe je niet zo snel, dus in dat opzicht sta ik nog steeds wel achter die beslissing om door te spelen, maar achteraf is het wel erg zonde. En ook nu bij PEC waren mijn intenties goed. Ik ben vorig jaar in een bepaalde rol gegroeid en wilde ook dit jaar mijn steentje bijdragen. Ik heb mezelf teveel de druk opgelegd dat ik erbij móest zijn. Maar uiteindelijk heb ik het team op deze manier helemaal niet geholpen, dus dat verwijt ik mezelf wel.”

Na al het blessureleed richt de voormalige Ajacied zijn blik nu weer op de toekomst. Dat doet hij in de wetenschap dat er volgend seizoen een andere trainer voor de groep staat in Zwolle. Clement vreest vooralsnog niet dat het aanstaande vertrek van John Stegeman negatieve gevolgen heeft voor de rest van deze jaargang. “De beslissing was aan de directie. We kregen vorige week een bericht in de groepsapp en op de eerste training heeft de trainer het netjes uitgelegd. Ik heb deze situatie zelf niet eerder meegemaakt, maar het is in ieders belang om het seizoen zo goed mogelijk samen af te maken. Dat zijn we verplicht aan elkaar en aan iedereen bij en rond PEC Zwolle.”

Meer berichten