Michael Zetterer eindelijk lang onder lat


<p>Doelman Michael Zetterer: &quot;Ik heb geen last meer van mijn pols, dus dat is het belangrijkste.&quot; Foto: Henry Dijkman.</p>

Doelman Michael Zetterer: "Ik heb geen last meer van mijn pols, dus dat is het belangrijkste." Foto: Henry Dijkman.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Michael Zetterer eindelijk lang onder lat

Zwolle - Een coronabreak en duels in lege stadions, maar voor hemzelf ook voor het eerst sinds lange tijd weer eens een serie wedstrijden onder de lat. Michael Zetterer betitelt 2020 volledig terecht als ‘een vreemd jaar’.

(door Erwin Dijk)

Iets meer dan een jaar geleden, op een donkere avond eind november, brak voor Michael Zetterer de zon door in Zwolle. De gehuurde doelman kreeg zijn kans onder de lat, nadat zijn concurrent Xavier Mous een aantal wedstrijden op rij een mindere indruk had gemaakt. Die kans greep hij aan, maar over het verloop van de twaalf maanden die zouden volgen, kon Zetterer op dat moment nog niets vermoeden. “Het stopzetten van de competitie, wedstrijden spelen zonder fans: allemaal heel vreemd. Zelfs toen er bij de eerste paar thuiswedstrijden maar ongeveer 3000 supporters mochten komen, was de sfeer in het stadion veel prettiger en beter dan nu. Maar het coronavirus is er nu eenmaal, dus we moeten het ermee doen.”

Een ander aspect dat 2020 voor hem bijzonder maakt, is het feit dat hij bezig is aan een lange serie wedstrijden. De coronabreak voorkwam dat hij voor het eerst in zijn profcarrière een volledig kalenderjaar onder de lat stond. Nadat hij in 2015 de overstap van zijn jeugdclub Unterhaching naar Werder Bremen maakte, werd de doelman geteisterd door blessureleed. Binnen drie jaar liep hij drie keer een polsbreuk op en na een operatie eind 2017 stond hij bijna heel 2018 aan de kant. Na een korte uitleenperiode bij het Oostenrijkse Austria Klagenfurt, streek hij in de zomer van 2019 in Zwolle neer.

Daar moest hij aanvankelijk genoegen nemen met een plek op de bank, maar het lange wachten werd eind vorig jaar beloond door John Stegeman en zijn staf. “Ik heb geen last meer van mijn pols, dus dat is het belangrijkste. Het idee achter deze uitleenperiode was om een lange periode wedstrijden te spelen en te zien hoe dat zou gaan. Tot nu toe gaat dat goed en daar ben ik natuurlijk heel blij mee.”

Bang dat hij zijn basisplaats ook weer zou kunnen verliezen, is Zetterer niet geweest. Ook in de aanloop naar dit seizoen won hij de strijd met zijn concurrent glansrijk. “Natuurlijk begonnen we weer op nul en hebben we allebei geprobeerd om het zo goed mogelijk te doen. Maar ik had niet het gevoel dat de trainers veel reden hadden om mij eruit te halen en uiteindelijk is dat ook niet gebeurd.” Zijn relatie met Mous omschrijft de Duitse doelman als ‘professioneel’. “We werken allebei heel hard en maken we elkaar beter.”

Zeldzaam

Ondertussen gloort aan de horizon nog altijd zijn droombeeld: eerste keeper worden bij Werder Bremen. Zetterer werd door PEC Zwolle voor twee seizoenen gehuurd van de club waar de doelman al sinds 2015 onder contract staat. Door zijn polsblessures keepte hij er nog geen wedstrijd in het eerste elftal, maar desondanks hield de clubleiding vertrouwen in hem en werd zijn contract tussentijds verlengd. ‘Dat is zeldzaam in het voetbal’, zei Zetterer daar eerder zelf over en het gebaar droeg bij aan de warme gevoelens die de doelman voor de Noord-Duitse club koestert. Hij keek dan ook met samengeknepen billen toe, toen Werder Bremen afgelopen zomer pas op het allerlaatste moment degradatie uit de Bundesliga voorkwam. “Die laatste wedstrijd (een promotie-/degradatieduel tegen 1. FC Heidenheim, red.) was echt ‘crazy’. Ik was heel erg gespannen, maar ook opgelucht dat het team degradatie wist te voorkomen. Het betekent heel veel voor de stad. Werder Bremen is ook een club die in de Bundesliga thuishoort.”

Of hij volgend seizoen al de kans krijgt om zijn droom waar te maken, blijft echter de vraag. De Tsjech Jiri Pavlenka is momenteel eerste doelman bij de Duitsers, die het met een dertiende plaats in de Bundesliga vooralsnog iets beter doen dan vorig seizoen. “Ik weet echt nog niet wat er gaat gebeuren. Plan A is voor mij om komende zomer terug te gaan naar Werder Bremen, maar in het voetbal kunnen dingen snel veranderen. Vraag het me over een maand of vier nog maar eens.”

Familie

Ver vooruitkijken is er deze dagen toch al niet bij. Zelfs de vraag waar hij Kerst viert is nog niet te beantwoorden. Zetterer groeide op in de omgeving van München, maar of hij na de laatste competitiewedstrijd van 2020, volgende week woensdag tegen ADO Den Haag, naar Beieren af kan reizen is maar zeer de vraag. “Ik hoop dat ik mijn familie kan bezoeken, maar ik weet nog niet of het is toegestaan. We zullen het zien, maar uiteindelijk zijn er momenteel belangrijker dingen in de wereld.”

Meer berichten