Foto:

Geen carbid in Zwolle deze jaarwisseling

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dit jaar geen locaties aan te wijzen waar carbid geschoten mag worden. Zwolle ziet vanwege de coronamaatregelen teveel beperkingen om het carbidschieten veilig te laten plaatsvinden. 

Burgemeester Peter Snijders: “We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de mensen die elk jaar traditiegetrouw carbidschieten. We hebben natuurlijk alle scenario’s overwogen, maar komen helaas tot de conclusie dat het in Zwolle vrijwel onmogelijk is om het carbidschieten binnen de coronaregels én op een veilige manier te laten plaatsvinden. De afgelopen jaren konden de bezoekersaantallen op meerdere locaties oplopen tot meer dan 100 mensen. Dit soort grote samenkomsten wil je dit jaar natuurlijk voorkomen.”

“Daar komt nog bovenop dat er waarschijnlijk vanwege het vuurwerkverbod extra mensen zouden gaan carbidschieten. De drukte op de locaties zou daarmee alleen maar toenemen. Dat valt niet te verantwoorden binnen de huidige coronamaatregelen. Het aanwijzen van extra locaties bleek ook geen reële mogelijkheid te zijn. We blijven toch een stad, waar de ruimte om carbid te schieten überhaupt al beperkt is. Zeker als iedereen ook nog anderhalve meter afstand moet houden en in groepjes van maximaal vier mensen bij elkaar mag staan. Al met al vind ik het beter dat we een jaar overslaan.”

Traditie bewaren

Volgens Snijders blijft de carbidschiettraditie met het besluit in stand. “In Zwolle zie je dat er op sommige locaties een heel feest van wordt gemaakt, met partytenten, muziek en soms zelfs kraampjes met eten en drinken. Dat zou dan dit jaar allemaal niet mogen. Daar wordt het denk ik ook niet leuker op. Ik denk dat we juist door nu niet te schieten, de traditie bewaren zoals die is. Ik vraag alle Zwollenaren daarom dit besluit én natuurlijk ook het landelijke vuurwerkverbod te respecteren. En laten we voor komend jaar hopen op een jaarwisseling zonder coronamaatregelen.”

APV

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Zwolle staat dat carbidschieten is verboden, behalve op oudejaarsdag op aangewezen locaties. Normaal gesproken wijst de gemeente ongeveer vijftien locaties aan waar carbid geschoten mag worden. Door dit jaar geen locaties aan te wijzen, is het carbidschieten op oudejaarsdag dus verboden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden