Impacter: Samen met jongere actie ondernemen


Coach Judith Prins en Tjardo trekken samen op, richting de toekomst.
Coach Judith Prins en Tjardo trekken samen op, richting de toekomst.

Impacter: Samen met jongere actie ondernemen

Zwolle - Het project Impacter dat twee jaar geleden startte in Zwolle als onderdeel van Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd, heeft zijn meerwaarde bewezen; het breidt uit naar acht gemeenten in Noord-Nederland. “De meerwaarde zit hem in het samen kijken met de jongeren, naar wat hun mogelijkheden zijn in onze stad,” vindt jongerencoach Judith Prins. “Ik voel me redelijk vrij erin, ik kan ook met ideeën komen, ” vertelt de 20-jarige Impacter Tjardo. Impacters heten deze jongeren, die een impact, een verschil willen maken in de stad.

(door Sigrid Aalfs)

Tjardo was ruim een jaar geleden op zoek naar een goede tijdsinvulling, omdat hij wegens een depressie vroegtijdig van school ging. Via de site van Zwolle Doet ontdekte hij Impacter.

“Ik was zelf al op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk, maar door Impacter kon ik daar ondersteuning bij krijgen. Judith hielp mij door samen te kijken naar wat bij mij past. Zij liet en laat me zien welke mogelijkheden er allemaal in Zwolle zijn.”

Judith: “Om achter Tjardo’s doel te komen ging hij experimenteren met allerlei vrijwilligerswerk. Uiteindelijk vond hij zijn plek bij verpleeg- en verzorgingshuis Nieuwe Haven. “Ik deed spelletjes met ouderen en nam hen mee voor een wandeling de stad in. Ik werd er zelf blij van, en nog blijer dat de ouderen daar van opfleurden.”

Helaas voor Tjardo gooide corona roet in het eten; zijn vrijwilligerswerk bij de Nieuwe Haven hield daarom op. Om toch een nieuw dagritme te krijgen, bedachten ze samen de wandelwekker; elke dag maakt hij een wandeling met andere Impacters. “ Zo leer ik nieuwe mensen kennen.” Ook werd Tjardo actief binnen de Zwolse Jongerenraad.

Momenteel zijn Prins en Tjardo nog volop op zoek naar ander, coronaproof, vrijwilligerswerk, passend bij deze jongere.

“Wat mij aanspreekt bij Impacter, is dat ik het samen met de jongere doe,” licht Prins toe. “Omdat ik in mijn studententijd veel divers vrijwilligerswerk deed, ken ik de mogelijkheden die Zwolle en omgeving bieden. Ik vind het belangrijk dat een jongere ervaart dat door iets te doen, voor een ander, of vrijwilligerswerk, een gevoel van waarde krijgt.”

Tjardo merkt dat zijn doel veranderde tijdens het traject. “Ik doe mee aan acties en online borrels vanuit de Impacter Community. Nu heb ik even geen doel, maar ervaar dat als positief.”

Prins merkt wel dat ook jongeren getroffen worden door de coronacrisis. “Vooral degenen die zich al alleen voelden, voelen zich nu nog meer alleen. Het wordt echt een probleem. Samen met andere partners proberen we ervoor te zorgen dat jongeren toch over hun eenzaamheid kunnen praten, dat is heel belangrijk.”

Impacter is een project opgezet vanuit Travers Welzijn en ZwolleDoet!, in samenwerking met Zwolse partners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden