Thomas van den Belt betracht geduld


<p>Thomas van den Belt in actie tijdens de training. In duel met Eliano Reijnders en gadegeslagen door assistent-trainer Gert Peter de Gunst.&nbsp;</p>

Thomas van den Belt in actie tijdens de training. In duel met Eliano Reijnders en gadegeslagen door assistent-trainer Gert Peter de Gunst. 

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Thomas van den Belt betracht geduld

Zwolle - Veel wedstrijden spelen en de stap naar een basisplaats maken. Thomas van den Belt weet precies wat hij wil, maar in zijn ontwikkeling wordt hij momenteel flink gehinderd door de coronasituatie. “Voor spelers van mijn leeftijd is het belangrijk om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen.”

(door Erwin Dijk)

Hij had er lang naar uitgekeken, maar als nuchtere Kampenaar ging Thomas van den Belt (19) ook snel weer over tot de orde van de dag. Ruim twee jaar nadat hij zijn eerste profcontract tekende, maakte de middenvelder eind september tegen Sparta zijn eerste officiële minuten in de hoofdmacht. “Natuurlijk is het mooi en speciaal om je debuut te maken. Maar uiteindelijk is het ook maar gewoon een wedstrijd en moet je daarna weer snel verder. Het is pas het begin.”

Van den Belt is een van de gezichten van de Zwolse jeugdopleiding, die de afgelopen jaren steeds vaker talenten aflevert aan het eerste elftal. Zo maakten ook Samir Lagsir en Eliano Reijnders dit seizoen al hun debuut in de hoofdmacht. Saillant detail: net als die laatste heeft Van den Belt een vader die jarenlang bij – toen nog – FC Zwolle voetbalde. Gerald van den Belt kwam tussen 1995 en 2001 tot zo’n 150 wedstrijden voor de Zwollenaren.

Hij stopte als profvoetballer in het jaar dat zoon Thomas geboren werd en elf jaar later trad de jonge Van den Belt in de voetsporen van zijn vader door de overstap van DOS Kampen naar de jeugdopleiding van PEC Zwolle te maken. Daar ondervond hij de ontwikkeling van de Voetbalacademie aan den lijve. “De eerste jaren speelden we niet echt op een hoog niveau. Meestal speelden we tegen amateurclubs, maar in de loop van de tijd hebben steeds meer lichtingen de stap gemaakt naar de eredivisie. Dan speel je dus tegen clubs als Ajax en Feyenoord. Dat is goed voor je ontwikkeling, want van dat soort wedstrijden word je echt beter.”

In zijn eerste jaar zat de middenvelder nog op de basisschool in Kampen, daarna stapte hij over naar het Centre for Sports and Educations (CSE), naast het Zwolse stadion. “Ik vertrok om zeven uur ’s ochtends van huis om met de bus en de trein naar Zwolle te gaan. Ik ging naar school en naar de training en was om half vier ’s middags weer thuis. Dan had ik een groot deel van mijn huiswerk al gedaan. Die combinatie van voetbal en school heeft voor mij heel goed gewerkt. Ik heb ook heel veel plezier gehad, maar gaandeweg wordt het allemaal wel iets serieuzer. Op een gegeven moment maakte Sepp van den Berg zijn debuut bij het eerste en toen ging ik me wel realiseren dat dat voor mij ook mogelijk was. Dan ga je er echt in geloven.”

Onder trainer John van ’t Schip maakte Van den Belt de overstap naar de eerste selectie en in de zomer van 2018 tekende hij zijn eerste profcontract. Dat het nog ruim twee jaar zou duren voordat hij zijn eerste minuten in de hoofdmacht zou maken, is volgens Van den Belt simpel te verklaren. “Ik was natuurlijk nog heel jong en met bijvoorbeeld Ryan Thomas en Rick Dekker had ik heel goede spelers voor me. Maar ik wist dat als ik gewoon mijn ding zou blijven doen, het moment vanzelf zou komen.”

Zijn ontwikkeling leidde er zelfs toe dat Van den Belt precies twee jaar geleden werd opgeroepen voor Oranje -18. Met de nationale ploeg speelde hij een vierlandentoernooi in Spanje, waar hij tegen België basisspeler was en tegen Ierland mocht invallen. “Het was heel mooi om dat mee te maken. Het gaf een goed gevoel om me te kunnen meten met de beste spelers van Nederland van mijn leeftijd. Met dat oranje shirt aan het volkslied horen, dat gaf me echt kippenvel.” Tot nu toe bleef het bij die twee wedstrijden, van een hernieuwde kennismaking met Oranje ziet Van den Belt het niet snel komen. “Het zou wel kunnen, maar dan moet ik wel veel gaan spelen. Als je dat goed doet, val je vanzelf op.”

Juist dat laatste zal de komende tijd echter lastig worden. Van den Belt is een controlerende middenvelder en omschrijft zichzelf als een ‘verbindingsspeler’. Juist die linie is goed vertegenwoordigd in de selectie van de Zwollenaren, dus de concurrentie is hevig. Sinds zijn debuut tegen Sparta kwam de Kampenaar alleen in de uitwedstrijd tegen FC Twente (5-1) nog een half uur in actie. Verder dient hij het te doen met een sporadische oefenwedstrijd, want de dit seizoen gestarte Onder 21-competitie ligt stil vanwege de coronamaatregelen. “Voor spelers van mijn leeftijd is het belangrijk om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Dat kan nu niet, dus dat maakt het wel lastig.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden