Stan (17) start computerhulpbedrijf


<p>Zwolle Stan Kleinlugtenbeld (links) en Loek van Vilsteren helpen ouderen bij hun IT problemen.&nbsp;</p>

Zwolle Stan Kleinlugtenbeld (links) en Loek van Vilsteren helpen ouderen bij hun IT problemen. 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Stan (17) start computerhulpbedrijf

Zwolle - Stan Kleinlugtenbeld uit Dalfsen is een aantal weken geleden een bedrijf gestart. Hij helpt mensen die het nodig hebben met hun computerproblemen: “ik doe vooral huis-tuin-en-keuken klusjes zoals het overzetten van gegevens naar een nieuwe telefoon.” Inmiddels heeft ook Loek van Vilsteren uit Zwolle zich aangesloten. De twee runnen hun bedrijf in bijna heel Overijssel en een klein gedeelte van Gelderland. Ze hebben een duidelijke visie: mensen helpen, om ze uiteindelijk zelf te leren de computerproblemen op te lossen. “Uiteindelijk wil ik dat ze het zelf kunnen”, vertelt Stan.

(door Joost ter Bogt)

“Ik maak met mensen telefonisch een afspraak en ga dan vaak naar de mensen toe voor de hulp. De meeste klusjes zijn wat lastig voor sommige mensen, daarom schakelen ze mijn hulp in.” Stan hielp zijn eigen opa’s en oma’s al met computerproblemen en heeft zodoende besloten zijn hulp uit te breiden en een bedrijf te starten.

“Mijn opa en oma vertelde dat veel van hun kennissen met dezelfde problemen zitten. Ik dacht, waarom ook niet. Het verdient beter dan een baantje bij de supermarkt en je helpt mensen. Dat vind ik leuk.” Stan rekent tien euro per kwartier en vijf euro voorrijkosten. Ook helpt hij mensen als het kan op afstand. “Soms moet ik naar mensen toe, omdat het op afstand niet gaat. Dat vind ik niet erg, ik stap er graag voor in de trein.”

Stan kan helpen bij van alles. “Ik heb mensen geholpen met het instellen van een nieuwe telefoon, het goed instellen van een mail-account en bij het opschonen van computers.” Uiteindelijk gaat het Stan niet om de hulp alleen: “Ik wil mensen leren waar ik ze bij help, zodat ze zich uiteindelijk zelf kunnen redden. Ik kan wel iedere keer met hetzelfde klusje geld verdienen, maar daar doe ik het niet voor. Iedereen kan het leren. Ook ouderen.”

Inmiddels heeft Stan ook een collega in Zwolle, Loek van Vilsteren. “Hij helpt me met klanten in Zwolle.” Stan gaat naast zijn bedrijf gewoon nog naar school. “Ik zit nu in 6 vwo. Tijdens mijn toetsweken heb ik even een stop gehouden met het bedrijf, zodat school even voorrang kreeg. Soms wel jammer”

Stan vertelt dat hij denkt dat het juist nu belangrijk is dat mensen computerzaken goed op orde hebben. “Door corona zijn we meer dan ooit afhankelijk van bijvoorbeeld telefoons en iPads voor sociaal contact. Het is belangrijk dat het allemaal goed werkt.”

Stan heeft zijn bedrijf zelf opgericht. “Mijn ouders hebben me met het een en ander geholpen, maar meeste heb ik zelf gedaan. Bijvoorbeeld de inschrijving bij de KvK. Ook doe ik verder alles zelf, zoals mijn administratie en de website van mijn bedrijf.”

Mensen die de hulp van Stan kunnen gebruiken, kunnen via zijn site contact met hem opnemen. Stan is niet bang dat hij te druk gaat worden: “Als we teveel opdrachten krijgen, dan vinden we daar wel wat op. Desnoods schakelen we hulp van iemand anders in. Dat komt helemaal goed.”

www.isolveit.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden