Herkenning en erkenning in InTalk-podcasts van Mindfit


<p>Meer mensen eerder helpen, is het motto van InTalk, de serie podcasts van Mindfit. (Foto: Mindfit)</p>

Meer mensen eerder helpen, is het motto van InTalk, de serie podcasts van Mindfit. (Foto: Mindfit)

(Foto: )

Herkenning en erkenning in InTalk-podcasts van Mindfit

Zwolle - Het leven bestaat niet altijd uit rozengeur en maneschijn. Iedereen krijgt ooit te maken met het verlies van een dierbare, ziekte of mentale problemen. Een aantal van deze verhalen worden gedeeld op Intalk.nl, een nieuwe online platform met podcasts, waarin mensen openhartig vertellen over uitdagingen die zij in hun leven tegenkwamen.

(door Naomi Pater)

“Iedereen krijgt te maken met tegenslag of verlies”, vertelt Grietsje Visser, directeur van Mindfit en initiatiefnemer van InTalk. “Herkenning, tips en openheid kunnen iemand enorm steunen in het proces om met een moeilijke gebeurtenis om te gaan. Uit ervaring weten we dat mensen altijd weer manieren vinden om tot een nieuwe balans te komen. Het delen van die tips en ervaringen kan troostrijk en helpend zijn voor anderen.”

Meer mensen eerder helpen, is het motto van InTalk. De vertellers doen in de audioverhalen een boekje open over de gebeurtenissen en de valkuilen waar zij tegenaan lopen. Wat is het effect van de situatie op hun leven en hoe gaan zij hiermee om? Wat de vertellers gemeen hebben, is dat hen iets overkwam in het leven dat hun volledige aandacht vroeg. Sommigen zochten psychische hulp, terwijl anderen hun weg vonden in meditatie, geloof of vriendschap.

Luisteraars vinden steun, herkenning en erkenning in de podcasts. Soms lijkt een verhaal ook een beetje op jouw verhaal en haal je er waardevolle tips uit. De audioverhalen zijn zeer divers, denk aan het hebben van een burnout, afscheid nemen van een dierbare, omgaan met kanker, een psychose of autisme.

“We willen dat luisteraars het vertrouwen voelen om open te durven zijn over hun eigen tegenslagen en problemen. Je bent niet de enige die vastloopt en het even niet meer weet. Mensen hebben niet altijd iemand in hun omgeving waarmee ze kunnen praten. Of ze durven dat niet goed uit schaamte. Dan is het erg fijn om het verhaal van een lotgenoot te horen.”

Er is gekozen om de verhalen naar buiten de brengen in podcastvorm, omdat dit steeds populairder wordt. Daarnaast zijn audioverhalen toegankelijk voor iedereen en is het overal te beluisteren. Zelfs wanneer je een relaxte wandeling maakt door de natuur, of ’s ochtends vroeg in de trein zit bijvoorbeeld.

Het initiatief voor het platform, komt voort uit Mindfit. Dit is onderdeel van Dimence Groep, een zorgaanbieder in de geestelijke gezondheidszorg. Grietsje hoopt een breed publiek te bereiken. Zo vinden meer mensen eerder hun weg naar nieuwe vaardigheden of de juiste hulp om met hun persoonlijke vragen om te gaan. De audioverhalen zijn daarmee ook zeer geschikt voor professionals in zorg en welzijn om ter ondersteuning aan te bieden aan cliënten.

De podcasts zijn gratis toegankelijk via het platform InTalk.nl. Het platform biedt daarnaast een handige zoekfunctie en de mogelijkheid op de verhalen te reageren.

https://intalk.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden