Kerken passen zich aan in coronatijd


<p>Dominee Nelleke Eygenraam is blij met wat er ondanks corona, w&eacute;l kan in haar kerk.</p>

Dominee Nelleke Eygenraam is blij met wat er ondanks corona, wél kan in haar kerk.

(Foto: Sigrid aalfs)

Kerken passen zich aan in coronatijd

Zwolle - Zwolse kerken hebben zich natuurlijk ook te houden aan de Coronamaatregelen. Hoe gaan de cluster kerken Adventskerk (Talmaplein) en Oosterkerk (Bagijnesingel) daar nu mee om? “Mensen moeten zich van tevoren aanmelden om bij een dienst te kunnen zijn, dan mogen er dertig komen, zingen doen we niet,” vertelt Nelleke Eygenraam, voorganger van voornamelijk de Protestantse Adventskerk. Haar kerk vormt een cluster met de Oosterkerk. “Ik ben heel blij dat ik tegenwoordig mensen zie zitten in de kerk; de online diensten van eerder met lege stoelen was ik op een gegeven moment wel heel erg zat.”

(door Sigrid Aalfs)

De coronatijd duurt al heel lang, ook voor kerken. “In maart ging geen enkele activiteit meer door, voor heel het land; in dat vacuüm konden we nadenken over wat wel kon, met vier predikanten. Alles moest anders; en bij alles moest en moet je nadenken. We verdeelden toen de online diensten, uiteindelijk tot de zomer.”

In juli startte de Oosterkerk met gezamenlijke livediensten. “Wij konden dat in september gaan doen, toen hadden we nieuwe apparatuur. Nu zijn de samenkomsten dus een stuk kleiner met dertig mensen, maar beter iets dan niets.”

Dit vindt Eygenraam niet passen bij de kerk. “ Het is juist een plek die open staat, en voor zoveel mogelijk mensen, maar het went. We houden ons aan de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht.”

Wat ook anders ging, is het vieren van de Eeuwigheidszondag afgelopen zondag. Dan worden de namen van kerkleden die het afgelopen jaar overleden zijn, uitgesproken tijdens de dienst, in aanwezigheid van nabestaanden. “Maar dat zou betekenen dat er meer dan dertig mensen zouden plaatsnemen in de kerk. Dat is opgelost door twee diensten in plaats van een te houden, zodat er toch een familielid per overledene aanwezig kan zijn, en we ons aan de regels kunnen houden.”

Ook het ritueel daarbij van een kaars aansteken, gaat nu anders. “Nu moet dat bij binnenkomst in de kerk, als je dat wilt doen op dat moment. Normaal gesproken vindt dat plaats later tijdens de dienst, als mensen besluiten dat ze een kaars willen aansteken. De spontaniteit is zo wel weg. Maar ik ben blij dat het zo toch kan, met dit eerbiedige en waardige alternatief.”

Eygenraam hield ook een doopdienst met mondkapje op. “Dat was wel een doorzichtige, zodat de mensen mijn mond goed konden zien.” Een luchtig momentje vormde een klein dochtertje van doopouders dat huppelde en danste door de kerk. “Dat gaf even lucht, dat heb ik nodig; hoewel sommigen die situatie als eng ervoeren.”

De dominee merkt niet dat mensen nu meer geestelijke zorg nodig hebben. “Ik denk wel dat mensen dat ondertussen juist nu nodig hebben.” In geval van overlijden bezoekt Eygenraam mensen, en wandelt met mensen in plaats van hen thuis te bezoeken. Ook wandelt ze veel naar afspraken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden