<p>Minke Kraijer met haar boek. &#39;Mijn generatie vindt het fijn om goede herinneringen op te halen.&quot; (Foto: Frans Paalman)&nbsp;</p>

Minke Kraijer met haar boek. 'Mijn generatie vindt het fijn om goede herinneringen op te halen." (Foto: Frans Paalman) 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Zo was Zwolle in de jaren 50, 60 en 70

Zwolle - Wie kent de ‘Zwolse Proat’ nog uit de Peperbus? De columns van Minke Kraijer in het Zwols dialect werden altijd goed gelezen. Van 2000 tot 2017 werd er wekelijks een column in het Zwols van Minke geplaatst. “Vooral de verhalen over vroeger raakte iets bij de mensen, hier kreeg ik altijd veel positieve reacties op. Zo is ook het idee voor dit boek geboren. Het is leuk om over vroeger te lezen, want vroeger hoort bij het nu. Dat heeft ons gevormd. Mijn nieuwe boek is een mooi lees en kijkboek over vroeger” vertelt Minke.

(door Esther Mostert)

Minke schrijft graag. Ze heeft al diverse boeken op haar naam staan. Ze is auteur van ‘Rondom de Peperbus’, ‘Zwolse Proat’ en ‘Mien ome Jan’. Ook heeft ze een kinderboek op haar naam staan en een prentenboek voor boekhandel Westerhof vertaald naar het Zwols. Minke is nog lang niet uitgeschreven. Binnenkort komt er een gedichtenbundel van haar uit.

Minke is geboren en getogen in Zwolle. Ze is nu 70 jaar en kent Zwolle goed. Ze heeft op veel plekken in Zwolle gewoond. “ Ik ben bij mijn grootouders in de Dieze in huis geboren in 1950. Ook heb ik in Assendorp gewoond, de Wipstrip en Pierik. Ik trouwde met een Zwollenaar en samen hebben we even een uitstapje gemaakt naar Hasselt, maar we waren al snel weer terug in Zwolle. Daarna hebben we in Westenholte, Zwolle-Zuid en in Stadshagen gewoond. En nu wonen we in Berkum. Onze twee kinderen en drie kleinkinderen wonen ook in Zwolle. Lekker dichtbij, dat is fijn” vertelt Minke.

“Het was leuk en makkelijk om over de jaren 50, 60 en 70 te schrijven. Die tijd heb ik zelf ook bewust meegemaakt”. Mensen vinden het leuk om over vroeger te lezen. Vooral om dat er zoveel is veranderd. Dat is niet altijd ten goede”. Het doet Minke pijn om te zien hoe er gaandeweg veel moois in de stad verloren is gegaan. “De modernisering is niet altijd een vooruitgang. Ik wou dat er meer intact gelaten werd. Zwolle is zo mooi! Laat het zo”.

Vroeger was anders

Minke vertelt dat er veel meer verschillen tussen vroeger en nu zijn. “Het is nu best hectisch. Vroeger was het gemoedelijker. Iedereen groette elkaar vroeger op straat en maakte een praatje met elkaar in de winkel. Het voelde knusser, mensen keken meer naar elkaar om”. Die sfeer probeert Minke ook in haar boek weer te geven, met foto’s van spelende kinderen op straat. “Met weemoed denk ik soms aan die tijd terug. Misschien herkennen meer mensen dat?”.

Ondanks haar weerstand tegen delen van de modernisering en verandering kiest Minke bewust voor een positieve inslag. “Het boek moest voor mijn gevoel een gezellig boek worden. Er zijn immers al zoveel ernstige boeken. En ik weet gewoon dat mijn generatie dat kan waarderen en het fijn vindt om goede herinneringen op te halen”.

Het boek is uitgegeven door Waanders & de kunst Het is te koop bij de Zwolse boekhandels en kost 19,95 euro.

www.waandersdekunst.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden