<p>Potten vol snoepjes, maar het Balletjeshuis is meer. &#39;ik verkoop ook allerlei andere producten uit Zwolle&#39;, zegt Wies Dull. (Foto: Frans Paalman)&nbsp;</p>

Potten vol snoepjes, maar het Balletjeshuis is meer. 'ik verkoop ook allerlei andere producten uit Zwolle', zegt Wies Dull. (Foto: Frans Paalman) 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Meer dan Zwolse Balletjes alleen

Zwolle - “Ik ga niet dicht, maar blijf gewoon voortbestaan hoor. Ik heb er vertrouwen in en maak me daar hard voor. Al heb ik wel een beetje hulp nodig” vertelt Wies Dull (61), eigenaar van Het Zwolse Balletjeshuis. Ze heeft het moeilijk door de gevolgen die corona met zich mee brengt, daarom is ze driftig op zoek naar manieren om deze tijd te overbruggen. “Het is nu best lastig, doordat alle stadswandelingen zijn stilgevallen, maar dat kan ik straks hopelijk weer oppakken. Voor corona had ik een gezond bedrijf, dus mijn bedrijf heeft in de toekomst ook bestaansrecht”.

(door Esther Mostert)

Wie kent Het Zwolse Balletjeshuis niet? Toch heeft volgens Wies niet iedereen door wat ze allemaal doen en wat er te koop is. Enthousiast vertelt ze over de geschiedenis van Het Zwolse Balletjeshuis en over de activiteiten die ze tot maart met veel plezier en succes deden. Het Zwolse Balletjeshuis kent een lange historie. Sinds 1845 is het een snoepfabriek, daarvoor was het een kruidenierswinkel en weer daarvoor was het een predikantenwoning. 

“Zo’n zeven jaar geleden hadden we het moeilijk en is het roer omgegaan. We konden niet alleen leven van de snoepbakkerij die in de kelder zit. Met alleen maar snoep red je het op een A-locatie niet. De VVV werd toen wegbezuinigd en wij werden het Toeristisch Informatie Punt”. Zo konden ze voortbestaan; door de toeristen en de inkomsten van de organisatie van stadswandelingen in Zwolle. “Wij zitten mooi in de loop tussen Boekhandel Waanders en Museum De Fundatie”.

Door de coronacrisis zijn de stadswandelingen echter stil komen te liggen en de toeristen bleven weg. Dat betekende een groot verlies aan inkomsten voor Het Zwolse Balletjeshuis. “Dat voelen we, daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieve manieren om inkomsten te genereren”. Wies vertelt dat er spontaan een crowdfundactie voor Het Zwolse Balletjeshuis was opgezet. “Ontzettend lief, maar dat voelde niet goed. Dat geld heb ik teruggestort”. Wies heeft liever dat mensen de weg naar de winkel weten te vinden. Daarom laat ze via verschillende mediakanalen van zich horen. “Ook heb ik een veiling opgezet met mooie spullen die van de zolder van Het Zwolse Balletjeshuis komen. De winkel blijft gewoon intact en ik ga dus niet sluiten. Alleen de extra dingen gaan in de veiling”.

In de winkel worden meer dan Zwolse balletjes verkocht. “Die vind je lekker of niet” zegt Wies. “Ik verkoop ook allerlei andere producten uit Zwolle. Van honing tot speciaal bier. En niet alleen souvenirs voor toeristen, maar ook hele leuke items voor Zwollenaren”. Daarnaast maken ze in de winkel leuke Zwolse Sinterklaas- en Kerstpakketten. Niet alleen voor bedrijven, ook voor particulieren. “Wil je een nieuwe Zwollenaar welkom heten in de stad of iemand verrassen, koop dan bij ons een pakket met Zwolse specialiteiten en lekkernijen. Wij maken er wat moois van. Altijd!”.

www.zwolseballetjes.nl

Meer berichten