Foto:

Circulair plan WaardeRing valt in de prijzen

Zwolle - De gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland slaan samen met de gemeente Zwolle de handen ineen om circulariteit in de regio op de kaart te zetten. Met hun plan WaardeRegio hebben de gemeenten een prijsvraag voor Circulaire Ambachtscentra van Rijkswaterstaat gewonnen. Met dit plan willen ze bereiken dat steeds meer afgedankte spullen die nu worden weggegooid en verbrand, worden hergebruikt.

De vier gemeenten zijn blij met deze erkenning van hun circulaire ambities. Samen met de gemeente Zwolle gaan ze als circulair ambachtsnetwerk WaardeRing werken aan een circulaire economie in de regio. Daarbij gaat het om kansen voor zowel mensen als materialen. Dat is namelijk de combinatie die WaardeRing zoekt en nu regionaal kan worden uitgerold. 

“We vertrekken steeds vanuit de spullen die wel ingezameld, maar niet verkocht worden bij de kringloopwinkels”, zegt projectleider Maarten van Dongen van Natuur en Milieu Overijssel. Zo worden bedbodemlatten verwerkt tot plafondafwerking in renovatieprojecten, oude kastjes worden nieuwe meubels, gebruikt kaarsvet worden nieuwe kaarsen en cd’s en dvd’s worden verwerkt tot kaarsenhouders. WaardeRing doet dit met lokale ondernemers en organisaties en zo veel mogelijk met de inzet van praktijkschoolleerlingen, stagiairs, werklocaties voor dagbesteding en mensen die lastig zelfstandig aan het werk kunnen komen.

De nieuwe, uitgebreide WaardeRing zet de komende twee jaar in op minimaal drie extra circulaire toepassingen van materiaalstromen met de bijhorende verwerkingsketens, waardoor meer inzameling en verwerking van materialen kan plaatsvinden. “We hopen zo aan de inwoners van de verschillende gemeenten te laten zien dat er meer mogelijk is met de spullen die we normaal gesproken als afval bestempelen”, zegt Van Dongen.

WaardeRing

De gemeente Zwolle was in 2019 één van de tien winnaars van de prijsvraag voor circulaire ambachtscentra. Met deze bijdrage is het netwerk WaardeRing (www.waarde-ring.nl) opgericht, een circulair ambachtsnetwerk van inmiddels 22 partners, waaronder Kringloop Zwolle, gemeente Zwolle, ROVA, mbo-Design-akademie Cibap, Tiem, praktijk- en speciaal onderwijs, Natuur en Milieu Overijssel, Hogeschool Windesheim en verschillende circulaire ondernemers. Met de unieke netwerkaanpak zijn inmiddels al mooie resultaten bereikt. Het netwerk is actief, bevlogen en resulteert in concrete, aantoonbare impact, zowel op de grondstoffenketens als op sociaal vlak. 

Prijsvraag Rijkswaterstaat

WaardeRegio is één van de 26 plannen die vanuit in totaal 44 gemeenten werden ingediend, 22 daarvan zijn gehonoreerd. Dit jaar hield Rijkswaterstaat voor de tweede keer de prijsvraag voor initiatieven voor circulaire ambachtscentra. In totaal ondersteunt Rijkswaterstaat nu 32 initiatieven in 59 gemeenten. Waarmee weer een stap wordt gezet in het landelijke streven om in 2050 een volledige circulaire economie te hebben.

Zie ook www.waarde-ring.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden