<p>Mustafa Saymak in actie in de openingswedstrijd van dit seizoen tegen Feyenoord. Foto: Henry Dijkman.</p>

Mustafa Saymak in actie in de openingswedstrijd van dit seizoen tegen Feyenoord. Foto: Henry Dijkman.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Saymak zoekt vertrouwen

Na de interlandbreak hervat PEC Zwolle de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Op zoek naar een overwinning die het tot nu toe wat stroperige seizoen vaart kan geven. Op zoek vooral ook naar zelfvertrouwen en het goede gevoel. “Echt waar, dan ga je een heel ander PEC Zwolle zien”, aldus Mustafa Saymak (27).

(door Erwin Dijk)

Aan de telefoon is hij de Mustafa Saymak zoals we die al jaren kennen. Vriendelijk, eerlijk, zelfkritisch en niet om de zaken heen draaiend. Op het veld is de Mustafa Saymak van vóór zijn éénjarige uitstapje naar het Turkse Caykur Rizespor echter nog niet terug. “Het is nog niet waar ik vooraf voor getekend had. Ik sta dit seizoen nog op nul doelpunten en nul assists, terwijl ik juist dominant en belangrijk voor het team wil zijn.”

Basisspeler

De middenvelder wijst op de vele spierblessures waar hij de afgelopen tijd mee te kampen had. Saymak kwam ruim een jaar geleden vanuit Turkije terug bij PEC, na een seizoen waarin hij niet al te veel speelminuten kreeg. Een gemiste voorbereiding vertaalde zich door in een moeizame jaargang, waarin onder meer zijn kuit en hamstring regelmatig opspeelden. Ook de individuele trainingen tijdens de coronabreak hielpen niet om de échte topvorm te bereiken en in de voorbereiding op dit seizoen viel hij in de oefenwedstrijd tegen FC Groningen eveneens uit met een hamstringblessure. Pas de laatste weken is Saymak weer regelmatig basisspeler en laat hij weer flitsen van zijn klasse zien. “Ik heb nu het gevoel dat het weer begint te komen. Zeker op de trainingen gaat het echt beter.”

In zijn eerste periode bij PEC Zwolle lag Saymak er al eens een jaar uit vanwege een kruisbandblessure, maar om nu te zeggen dat blessures als een rode draad door zijn carrière lopen gaat hem te ver. Frustrerend is het desondanks wel. “Voordat ik terugkwam bij Zwolle had ik nooit last van spierblessures. Normaal gesproken zou je rond je 27e op je top moeten zijn. Dan ga je je wel afvragen waarom ik nu niet m’n stempel kan drukken zoals ik dat wel deed toen ik 22 of 23 was. Dat gaat wel in je hoofd zitten.”

Saymak hoopt weer de vorm van bijvoorbeeld eind 2017 te benaderen, toen hij in het eerste seizoen onder John van ’t Schip een van de steunpilaren was en regelmatig wedstrijden besliste. Hij zou die jaargang eindigen met elf doelpunten en drie assists op zijn teller. “Natuurlijk wil ik daar weer naar terug, maar het is ook weer niet zo dat ik toen de Messi van Zwolle was. Ik had een periode dat alles goed viel. Ballen die nu bijvoorbeeld op de paal gaan, gingen er toen binnenkant paal in. En het gaat ook niet alleen om doelpunten en assists, maar ook om het voetbal zelf. Ik wil weer dominant en belangrijk zijn.”

Gevoel van winnen

Zijn persoonlijke situatie vertoont opvallende parallellen met die van PEC Zwolle als geheel. Na een slecht verlopen seizoen hoopte heel Zwolle op een frisse start, maar de potentie kwam er in de eerste acht wedstrijden slechts sporadisch uit. Alleen van Sparta werd overtuigend gewonnen en de laatste drie wedstrijden tegen RKC, FC Twente en Fortuna Sittard leverden slechts twee punten op.

“Het is frustrerend dat we er daar niet minimaal één van konden winnen.” Een duidelijke oorzaak voor de matige vorm zegt Saymak niet te weten “Als ik dat wist zou ik wel naar de trainer gaan om dat te vertellen”, zegt hij aanvankelijk, om vervolgens toch met een plausibele verklaring te komen. “We missen vertrouwen. We hebben een rampseizoen achter de rug, waarin het voetbal ondermaats was en we vaak achter de feiten aanliepen. We hebben te lang het gevoel van winnen gemist en dat gaat in je hoofd zitten. Als we nu tegen een gelijkwaardige tegenstander spelen, denken we: ‘We moeten winnen, ik mag geen verkeerde pass geven, laat ik maar niet teveel risico nemen’. Daardoor gaan we andere dingen doen dan we moeten doen. Bijvoorbeeld in die periode onder Van ’t Schip hadden we dat vertrouwen en namen we die risico’s wél. En toen zag je dat we wedstrijden juist in de eindfase wonnen.”

Training

Toch kan het balletje volgens de technicus ook zomaar weer de goede kant op rollen. “Als we nu twee wedstrijden achter elkaar winnen kan het goede gevoel ineens weer terug zijn. Echt waar, dan ga je een heel ander PEC Zwolle zien. Op de training gaat het soms écht goed. Geloof me, als je dat ziet dan zou je denken dat we niet ver van de top vijf van Nederland zitten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden