<p>Rene Bootsgezel, Margriet Bruggemans en Reinder van Raalte. Vijf restaurants en vijftien artiesten doen mee. (Foto: Frans Paalman)&nbsp;</p>

Rene Bootsgezel, Margriet Bruggemans en Reinder van Raalte. Vijf restaurants en vijftien artiesten doen mee. (Foto: Frans Paalman) 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Horeca en cultuur in eigen voortuin

Zwolle - Vijf Zwolse restaurants zijn de samenwerking aangegaan met vijftien verschillende Zwolse artiesten in een nieuw initiatief: Cultunaire Voordeurpret. Iedere straat kan meedoen. Er kan een avond worden gereserveerd waarop een van de deelnemende restaurants hapjes bezorgd aan huis. Aanmelden kan vanaf tien huizen in een straat. Ook komt er een artiest optreden in de voortuin. “Welke artiest, dat is een verrassing, maar het zijn allemaal enthousiastelingen die staan te springen om weer op te kunnen treden”, licht Rene Bootsgezel, een van de initiatiefnemers, enthousiast toe.

(door Joost ter Bogt)

“Verschillende artiesten doen mee. Er zijn zangers, dansers, violisten, cellisten, maar ook verhalenvertellers. Ook doen er verschillende restaurants mee, zoals Meneer Jan en tapas bar La Bodega. De restaurants die meedoen hebben in deze tijden al vaak wat ernaast gedaan, maar voor de artiesten was dit haast niet te doen. Voor hen is het dus heel fijn dat ze nu weer kunnen optreden en weer wat kunnen gaan verdienen.“

De reservering gaat via de site van het initiatief, waarna het eten bij het restaurant moet worden besteld. Geïnteresseerden betalen per huis 125 euro aan het restaurant, waarvan de helft naar de artiest gaat. Er kan worden gereserveerd op vrijdag, zaterdag en zondag. De avond eerste was 14 november.

“We hebben een minimum van tien huizen ingesteld, zodat het voor zowel het restaurant als voor de artiest ook een beetje interessant is om te doen.” De organisatie benadrukt wel dat het alleen de bedoeling is om de avond met enkel het gezin te vieren en geen extra mensen uit te nodigen: “artiesten komen altijd maximaal met z’n tweeën, zodat het helemaal binnen de coronaregels past. Als er meer mensen dan alleen het gezin zijn, wordt het direct afgeblazen, wat zonde zou zijn.”

Rene Bootsgezel en Margriet Bruggemans hebben zich ingezet voor het initiatief. Rene werkt in een totaal andere sector, maar zoiets bedenken zit in hem: “In het verleden heb ik ‘Syrië kookt voor Syrië’ georganiseerd, samen met Raoul Veldink. Toen hebben we met Syrische vluchtelingen gekookt om Zwolse inwoners kennis te laten maken met het voor hen vaak onbekende land. Zo’n idee zoals ik dat nu heb bedacht komt gewoon bij me op. Ik had nu het gevoel dat ik er echt iets mee moest gaan doen. Ik heb toen contact op genomen met Margriet en samen hebben we dit uitgewerkt, naast ons normale werk.”

Rene ziet het helemaal voor zich: “Je maakt een vuurkorfje aan, er wordt opgetreden in je voortuin en je kunt genieten van heerlijke hapjes, gezellig samen met je buurtgenoten. Dat is toch wel echt een lichtpuntje in deze donkere tijd.”

Cultunaire Voordeurpret loopt tot 20 december. “We hopen dat tegen die tijd de horeca weer open kan, maar als dat niet het geval is dan zetten we het door.” Per avond kunnen er twee straten meedoen. Reserveren kan via de website:

Cultunair.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden