<p>Dominee Cor Baljeu raakt geinspireerd door Bonhoeffer&#39;s woorden.</p>

Dominee Cor Baljeu raakt geinspireerd door Bonhoeffer's woorden.

(Foto: Sigrid Aalfs)

Expositie theoloog Bonhoeffer in de Open Kring

Zwolle - n de Open Kring-kerk aan de Hofstedestraat is in november een reizende expositie te zien over de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer; genaamd Bonnhoefer75. De titel slaat op de man die 75 jaar geleden op 39-jarige leeftijd onder het regiem van Hitler omkwam. Door de lockdown was de expositie niet te bezichtigen, maar vanaf donderdag wel weer.

(door Sigrid Aalfs)

Er zijn dertien merendeels abstracte kunstwerken te zien van kunstenares Jeltje Hoogenkamp, geïnspireerd op Bonhoeffer’s gedichten en gebedsteksten. Ook zijn een zestal werken van kerkleden te zien, die hun blik op de theoloog laten zien. Deze werken zijn divers en gemaakt van verschillende materialen.

“De woorden die Bonhoeffer heeft nagelaten, hebben tot op de dag van vandaag nog betekenis,” zegt Cor Baljeu, predikant van de Open Kring. “Hij doordacht het geloof en bracht het ook in praktijk.” Vooral het laatste spreekt Baljeu erg aan. “Tijdens zijn verblijf in New York zag Bonhoeffer hoe moeilijk de zwarte bevolking het had, en hij zag wat geloof daar in de praktijk kon betekenen. De gedichten en gebedsteksten geschreven door hem hebben betrekking op toen, maar zijn nog ongelooflijk actueel. Je kunt ze op maatschappelijke ontwikkelingen betrekken die ik zorgelijk vind, zoals het groeiende populisme, en dat sommigen mensen wetenschap ook maar een mening vinden. Bonhoeffer reflecteert op de wereld en geeft een moreel kompas. Hij heeft ook oog voor samen, en solidariteit.”

Bonhoeffer zat destijds bij een groep die een aanslag wilde plegen op Hitler, en hij gaf hen ook een morel goedkeuring, een soort filosofische onderbouwing waarom het goed was de aanslag te plegen, de aanslag mislukte en hij werd opgepakt.

De expo laat kunstwerken zien gemaakt door de kunstenares Hoogenkamp, bij gedichten en gebedsteksten van theoloog Bonhoeffer. Die schreef hij in de laatste twee jaar van zijn leven in de gevangenis. Hoogenkamp reageert op zijn teksten, op bepaalde zinnen die haar treffen. Bij elk kunstwerk ligt het bijbehorende gedicht of gebedstekst, met ook een kort kernachtig gedicht die gemaakt is door de Roos van Culemborg, een collectief dat het landelijke project Bonhoeffer75 bedacht. Hoogenkamp maakt deel uit van dat collectief.

De Open Kring gemeente houdt zich al het hele jaar bezig met Bonhoeffer. Zo pakte de Open Kringkunstgroep het idee op om zelf ook kunst te maken geïnspireerd op Bonhoeffer. Nu is er dus deze reizende expositie. Openingstijden: Maandag 10.00 tot 12.00 uur, woensdag 19.00 tot 21.00 uur, vrijdag 10.00 tot 12.00 uur. Mocht de expositie toch niet meer open mogen, dan is er een filmpje van te zien via www.openkring.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden