Foto:
PEC Zwolle

Overpeinzing

Met enige regelmaat spreken we elkaar, maar dit weekeinde was onze jongste ontmoeting toch onverwacht. De oud-profvoetballer zat op een bankje in de zon en ik was wandelend op zoek naar inspiratie voor dit stukje. Op het laatst herkenden we elkaar en een paar tellen later zat ook ik.

We babbelden wat over corona, wat ons verder bezig hield en uiteraard spraken we over PEC. Afgelopen week hield de wedstrijd van FC Twente tegen PEC mijn en andermans gemoederen nogal bezig, dus vroeg ik mijn gesprekspartner wat hij van dé wissel van Thomas Lam tijdens in dat duel had gevonden.

Voor de niet-kenners: deze verdediger gaf tot twee keer toe een tegenstander op kinderlijke wijze de bal in plaats van deze met een zekere snelheid naar zijn collega’s te spelen. Behalve de prompte wissel, haalde trainer na afloop nog eens ongenadig hard uit voor de tv camera’s naar de ongelukkige in kwestie. Afbranden in plaats van opbeuren is een handelsmerk van onze trainer.

De oud voetballer was duidelijk. Hij had hem in de rust gewisseld na een kort gesprekje. Zo maak je zo’n jongen kapot terwijl je met elkaar verder moet. Met een wat melancholische uitdrukking dwaalden zijn ogen naar de herfst om ons heen.

Zondagmorgen was onze aanvoerder bij Fox Sports te gast, en ook daar werd over dit voorval gesproken. Bram had in de bespreking achteraf zijn mond open getrokken en de trainer had hem warempel gelijk gegeven door zijn excuses voor zijn lompheid aan te bieden.

Ik vermoed dat de trainer vorige week ook nog even in de voorzitterskamer is ontboden, want afgelopen vrijdag stond hij een geheel ander persoon te acteren. Ontspannen glimlachend gaf hij zijn ploeg complimenten voor de veerkracht waarmee uiteindelijk een punt mee naar Zwolle kon. Het kan verkeren, sprak Bredero ooit.

In Den Haag vloog deze week de trainer al de laan uit, maar dat is bij ons niet mogelijk. Ook niet nodig, aldus de veurzitter die ook aankondigde dat hij na dit seizoen aftreedt. Deze man heeft de club heel veel goeds gebracht. Een gezonde organisatie, de KNVB Beker, de Johan Cruyff Schaal en Europees voetbal. Fenomenaal!

Wat goed is kan beter, dus na twaalf jaar is het tijd voor een nieuwe voorzitter. In een filmpje bij FOX mocht hij de bovengenoemde punten opnoemen, en merkte hij in het slot op dat de club wat meer aan verwachtingsmanagement mag doen.

Wij verwachtten volgens hem eigenlijk ieder seizoen te veel, zoals Europees voetbal. Als fan voelde ik me aangesproken. Zo’n opmerking steekt mij na anderhalf jaar naar voetbal kijken dat mijlenver is weggegleden van de genoemde hoogtepunten. Het is sprokkelen van punten en als je zoals vrijdag tegen nummer laatst blij bent met een punt zegt dat veel. Met de ambities van de veurzitter had je dit Fortuna van de mat af moeten blazen.

Na deze overpeinzing op het bankje in de herfstzon keken we elkaar aan. Ik zag nog steeds zijn ietwat bedrukte blik. Het was een prettig gesprek geweest en met een karrenvracht aan stof tot nadenken wandelde ik verder.

Anton Cramer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden