<p>Leeroy Echteld tijdens de voorbereiding in gesprek met Mike van Duinen.&nbsp;</p>

Leeroy Echteld tijdens de voorbereiding in gesprek met Mike van Duinen. 

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Leeroy Echteld eist meer

Waar de technische staf van de hoofdmacht van PEC Zwolle de afgelopen jaren twee assistenten telde, beschikt hoofdtrainer Stegeman nu over een driemanschap aan hulptroepen. Leeroy Echteld stapte afgelopen zomer aan boord bij PEC Zwolle. “De algemene norm mag omhoog.”

(door Erwin Dijk)

Overdreven is het volgens Echteld niet, een technische staf met drie assistenten. “Het is wel luxe, dat zeker. Maar als het resultaat oplevert en we zien dat spelers zich nog meer ontwikkelen, dan is dat natuurlijk alleen maar positief.” Bij zijn aanstelling werd gemeld dat Echteld aan de slag zou gaan als spitsentrainer. “Maar in de praktijk is het niet zo specifiek. Ik ben goed in de relatie met spelers en praat veel met hen. Ik houd me onder meer veel met de ontwikkeling van jonge spelers bezig. Zo heeft iedereen binnen de technische staf zijn eigen rol.”

De geboren Amsterdammer voetbalde in de jeugd bij Ajax, begon zijn profcarrière eind jaren tachtig bij Haarlem en speelde in de herfst van zijn loopbaan bij het Franse AS Cannes, AZ, RKC Waalwijk en het Oostenrijkse Austria Lustenau. Met een kortstondig verblijf bij Heracles Almelo zwaaide Echteld in 2001 af als betaald voetballer.

Zijn beste jaren beleefde hij echter tussen 1992 en 1997 bij SC Heerenveen. “Dat was mijn mooiste tijd. Ik heb daar de metamorfose van de club meegemaakt. Toen ik daar begon speelden we in de eerste divisie, maar vervolgens heb ik de promotie naar de eredivisie meegemaakt, twee bekerfinales gespeeld en de verhuizing naar het nieuwe stadion beleefd. En we hebben in die jaren heel mooi voetbal gespeeld onder Foppe de Haan. Vooral rond 1996 hadden we een heel mooi team. In de aanval vormde ik zelf een tandem met Joh Dahl Tomasson en verder hadden we onder meer Igor Korneev, Boudewijn Pahlplatz, Jeffrey Talan, Jan de Visser en Ole Tobiasen. Echt een geweldig team.”

Echteld was spits, maar al te veel doelpunten maakte hij zelf niet. “Ik was balvast en moest het meer van de voorbereidende acties hebben. Ik kon goed mensen vrij zetten voor het doel. Gek genoeg scoorde ik in de beker trouwens wel vaak. Ik geloof dat ik voor Heerenveen nog altijd topscorer ben in het bekertoernooi. Maar dat kwam ook doordat ik tegen amateurteams twee keer vier doelpunten maakte.”

Na zijn voetbalcarrière stapte Echteld in het trainersvak en was hij trainer bij Amsterdamse amateurclubs als Blauw-Wit, DWV, DVC Buiksloot en AVV Zeeburgia. In 2014 kwam hij terecht bij AZ, waar hij vanuit de jeugdopleiding doorstroomde naar het eerste elftal en assistent werd van hoofdtrainer John van den Brom. Drie jaar later, in de zomer van 2018, volgde een opmerkelijke overstap naar Paris Saint-Germain. Via contacten van zijn zaakwaarnemer kwam hij in beeld als trainer van het tweede elftal van de Franse topclub.

De Amsterdammer kende er ‘een fantastische, maar moeilijke tijd’. “PSG is natuurlijk een grote club, maar de organisatie zat niet goed in elkaar. Ik had te maken met drie directeuren, met allemaal hun eigen belangen. Ze waren constant bezig elkaar dwars te zitten en privé-oorlogjes te voeren. Voor mij betekende dat bijvoorbeeld dat het al een probleem was om oefenwedstrijden te kunnen spelen. Ik werkte met jonge spelers die minuten moeten maken om zich te kunnen ontwikkelen, maar daarin werd ik al dwarsgezeten.”

Na een jaar was het avontuur voorbij. Vanwege een conflict met de Franse bond besloot de club om het tweede elftal op te heffen en omdat de directeur die hem aangesteld had ontslag kreeg, diende in zijn kielzog ook Echteld te vertrekken. “Daar baalde ik wel van, want ik heb er toch een fantastische tijd gehad. Ik heb er heel veel geleerd: ik stond voor het eerst op eigen benen bij een grote club, heb gewerkt met een staf van vijftien man en heb mezelf weten te redden in een vreemde taal.”

In Zwolle mogen Echteld en de rest van de technische staf deze week proberen om de ploeg weer aan de praat te krijgen. Na de dreun van zaterdag in Enschede, waar PEC met 5-1 verloor van FC Twente, staat vrijdag alweer het uitduel tegen Fortuna Sittard op het programma. Na zo’n vier maanden in Zwolle weet Echteld inmiddels wat er verbeterd kan worden bij PEC. “Er heerst hier een goede sfeer. De mensen zijn vriendelijk en iedereen is écht bezig met de ontwikkeling van de club. Er wordt hard gewerkt, maar ik vind dat de algehele norm voor de spelers omhoog mag. Je bent profvoetballer en daar horen bepaalde dingen bij. Ik vind dat we nog meer van de spelers mogen eisen.”

Meer berichten