<p>Harry Oosterhuis, voorzitter van SV Zwolle, op de tribune van zijn club. (Foto: Frans Paalman)</p>

Harry Oosterhuis, voorzitter van SV Zwolle, op de tribune van zijn club. (Foto: Frans Paalman)

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Coronajaar zorgt voor groei SV Zwolle

Zwolle - De nieuwe maatregelen tegen corona hebben ervoor gezorgd dat contactsporten voor volwassenen opnieuw aan banden zijn gelegd. Ook het sportterrein van SV Zwolle is een stuk leger dan het voorheen was. Alleen junioren onder de achttien mogen nog trainen, met gesloten kleedkamers en zonder ouders. Toch heeft corona niet alleen een negatief effect op de vereniging: “We zitten al een jaar in de groei. Het tegendeel van wat je verwacht is gebeurd”, vertelt voorzitter Harry Oosterhuis.

(door Joost ter Bogt)

Corona heeft volgens Oosterhuis een opmerkelijk effect gehad op de vereniging: “We hebben een ontzettende ledengroei gehad dit jaar. Ik geloof wel 15 tot 20 procent. Dat is wel merkwaardig in deze tijd, omdat er periodes zijn waarin er niet kan worden gevoetbald. Mijn idee is dat mensen meer de sociale noodzaak hebben gevoeld om elkaar in verenigingsverband op te zoeken. Alsof men daar nu meer behoefte aan heeft dan eerder. Mensen zoeken door covid meer contact dichterbij huis.”

Op de vraag of alleen SV Zwolle gegroeid is heeft Oosterhuis geen antwoord. Wel vertelt hij dat niet alleen corona voor groei heeft gezorgd: “We hebben de vereniging goed op niveau. Men komt met plezier en vindt de kantine leuk. Alle basisvoorwaarden hebben we op orde. Als we een slechte naam hadden gehad dan had corona niet voor groei gezorgd. We stonden goed bekend, dat heeft geholpen.”

Dat voetbal voor volwassenen opnieuw is stilgelegd snapt Oosterhuis niet helemaal: “Ik begrijp dat reizen voor de competitie nu bijvoorbeeld niet verstandig is. Met z’n allen in de auto naar een andere club is gevaarlijk. Als vereniging hadden we echter op z’n minst gehoopt dat volwassenen bij ons mochten blijven trainen.” Oosterhuis vertelt dat op 14 oktober alle activiteiten voor volwassenen direct op nul gingen: “We hebben meteen gekeken wat nog wel mocht. Jeugd mocht blijven trainen en doet dat nu ook gewoon. Wel zonder kleedkamers en zonder ouders op het terrein. Volwassenen hadden kunnen blijven sporten op afstand in groepjes van vier. We hebben ervoor gekozen dit niet direct te doen.”

De competitie ligt wederom stil. Toch trainen de spelers van de eerste selectie nog wel: “De eerste selectie heeft een eigen trainer. Dit maakt dat ze wel hebben kunnen kijken naar een alternatief voor hun standaard training. Ze hebben tijdens de training nu het veld opgedeeld in vier blokken waar ze met groepjes van drie kunnen sporten. Een soort circuittraining. Dit zodat ze fit blijven”, vertelt Oosterhuis.

Nieuwe financiële steun voor deze tweede sluiting heeft SV Zwolle nog niet: “Het vervelendst is dat de kantine dicht is en dat we hierdoor geen kantine inkomsten hebben. In maart hoefden we de huur en de KNVB niet te betalen, dat is nu onduidelijk. Het is hopen dat leden én sponsoren nu net als in maart trouw blijven.”

ct dichterbij huis’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden