<p>Het Grote Kerkplein met het oude stadhuis.</p>

Het Grote Kerkplein met het oude stadhuis.

(Foto: Historisch Centrum Overijssel / Fotocollectie Dolf Henneke)

Gezocht: ambtenaren die in jaren 50 en 60 bij de overheid werkten

Zwolle - Het Verwey-Jonker Instituut  is op zoek naar mensen die iets weten van personeelszaken bij gemeente, provincie, PTT of NS in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Het Verwey-Jonker Instituut doet bij het Historisch Centrum Overijssel onderzoek naar het personeelsbeleid van de overheid tussen 1945 en 1971. Het Instituut heeft al veel gevonden over vacatures, werving, bevordering en het reilen en zeilen van personeelszaken bij de gemeente in die periode. 

Zwolle kende toen wel meer dan twintig uitvoerende diensten - van het slachthuis tot de politie en de gemeentesecretarie - die allemaal weer hun eigen personeel in dienst hadden. Van dit personeel werd in de jaren 50 op personeelskaarten van alles genoteerd: bijvoorbeeld ook het geloof van iemand en waar zijn kinderen op school zaten.

De onderzoekers zijn nu op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over de praktijk van personeelszaken in die tijd bij de gemeente, de provincie en andere overheidsdiensten, bijvoorbeeld de PTT en NS. De onderzoekers zijn onder andere benieuwd naar de rol van ‘Verklaringen omtrent gedrag’ in de sollicitatieprocedures.

Het Verwey-Jonker Instituut  wil graag in contact komen met mensen die in de jaren 50 en 60 werkten bij de gemeente of provincie of bij staatsbedrijven als de PTT of de NS. Ook mensen die ooit gesolliciteerd hebben maar om een of andere reden werden afgewezen. 

Wie wil reageren kan bellen of mailen naar Marije Voorwinden van het instituut. Ze zal dan in een telefonisch gesprek verkennen of er een telefonisch interview door de onderzoekers volgt. 

Contact opnemen kan via 06 - 13936436  of  MVoorwinden@verwey-jonker.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden