Alexander Palland geeft training aan de talenten uit de VoetbalAcademie. Foto: PEC Zwolle Media.
Alexander Palland geeft training aan de talenten uit de VoetbalAcademie. Foto: PEC Zwolle Media. (Foto: Gerrit van Keulen)
PEC Zwolle

Academie wil 'Zwolse opties'

Steeds vaker hijst een jonge voetballer die normaal gesproken het Zwolse blauwwit draagt, zich in oranje. De grootste talenten van Nederland komen tegenwoordig óók uit de PEC Zwolle Voetbalacademie. Alexander Palland en Henk Brugge staan aan het hoofd van die florerende jeugdopleiding. “We mogen onszelf wel iets meer credits geven”, stelt Palland.

(door Erwin Dijk)

‘De PEC Zwolle Voetbalacademie vertoont een spectaculaire groei in kwaliteit en kwantiteit’. Zomaar een zin uit een vacaturetekst van afgelopen voorjaar voor een teammanager binnen de jeugdopleiding. Het is beslist geen grootspraak, zo blijkt uit de cijfers en feiten die Palland oplepelt. “Tien jaar geleden hadden we vier teams, nu zijn dat er elf. Vooral ‘aan de onderkant’, bij de jongere jeugd zijn we gegroeid, waardoor we potentiële eerste elftalspelers op jongere leeftijd binnen halen. Daarnaast hebben we voor wat vroeger de A-, B-, C- en D-jeugd was, nu ook een team voor eerstejaars spelers. We hebben bijvoorbeeld dus niet alleen een Onder 17, maar ook een Onder 16. Verder zit die kwantitatieve groei ook in de staf. We hebben onder meer aparte kracht- en conditietrainers. Waar we het tien jaar geleden met zes mensen deden, werken er nu een kleine dertig mensen binnen de Voetbalacademie.”

Dat blijkt niet voor niets, want ook het niveau van de jeugdvoetballers ging de laatste jaren flink omhoog. Meerdere Zwolse jeugdploegen spelen op het hoogste niveau en ook zit een aantal teams daar net onder. “Maar de kwaliteit wordt misschien nog wel het meest bewezen doordat steeds meer spelers uit onze academie door de KNVB worden opgeroepen voor vertegenwoordigende elftallen”, vertelt Brugge. “Waar we eerder alleen Jesper Drost en Rodney Rosink hadden, hebben we nu veertien spelers die bij de beste spelers van hun leeftijd van Nederland horen.”

Hoewel de prestaties de afgelopen jaren te wensen overlieten, steeg het niveau van het eerste elftal tussen pak ‘m beet 2010 en 2016 spectaculair. De bekerwinst in 2014 en de zesde plaats in de Eredivisie in 2015 waren daar de meest aansprekende voorbeelden van. Het maakte de stap van de opleiding naar het eerste elftal aan de ene kant groter, maar tegelijk profiteerde de academie ook van die successen. “Voorheen verloren we de slag om de beste jeugdspelers in deze regio van clubs als SC Heerenveen, FC Twente en Vitesse”, stelt Brugge. “Dankzij de prestaties van het eerste kwamen we veel positiever op de kaart van het Nederlandse voetballandschap te staan. Er kwamen meer financiële middelen beschikbaar en daardoor konden we uitbreiden, waardoor we de slag zijn gaan winnen.”

Belangrijk in de Zwolse methode is volgens Palland ook de ‘unieke’ samenwerking met het Centre for Sports & Education (CSI) dat naast het stadion gevestigd is. “Opleiding en sport zijn bij ons volledig geïntegreerd. Daarmee kunnen we een geweldig programma aanbieden, want we vinden het belangrijk dat spelers het ook goed doen in het onderwijs. Ons verhaal trekt veel spelers en hun ouders over de streep.”

Hoewel het nog altijd lastig is om tegen het grote geld op te boksen, blijkt het niet onmogelijk om talenten uit handen van de topclubs te houden. Zo tekende Rav van den Berg (16) dit jaar zijn eerste profcontract in Zwolle, ondanks interesse van onder meer Ajax en PSV. “Als wij met Onder 18 tegen Ajax spelen, dan doen daar jongens mee die 3 miljoen euro hebben gekost”, vertelt Palland. “Daar kunnen wij met de complete academie 3 jaar van leven. Als die clubs met geld gaan smijten hebben wij gewoon het nakijken. Maar het lukt ons wel steeds meer om talenten te houden, ook omdat spelers vaak wel beseffen dat ze nog veel te leren hebben. Dat kan bij ons. Qua opleiding kunnen wij zeker concurreren met de topclubs.”

Met de transfer van Sepp van den Berg naar Liverpool leverde PEC Zwolle in 2019 voor het eerst een jeugdexponent af aan de absolute top. Wie hem gaat volgen durven Palland en Brugge niet te zeggen, maar kanshebbers zijn er volgens hen zeker. “Gabi Caschili is helaas zwaar geblesseerd geraakt, maar hij is een groot talent en kan zeker een topspeler worden”, zegt Brugge. “Als we één naam noemen doen we anderen eigenlijk tekort. Rav van den Berg, Samir Lagsir, Eliano Reijnders, Thomas van den Belt: we hebben zoveel goede spelers dat ik mijn geld niet op één naam zou durven zetten. En ook in de midden- en onderbouw zitten veel interessante spelers. Het is onze taak om die bij de eerste selectie af te leveren, zodat we de hoofdtrainer zoveel mogelijk Zwolse opties kunnen bieden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden