<p>Monique (links) en Titia Huisman, geen zussen hebben, voor de etalage Busch en van der Worp aan de Vechtstraat. &nbsp;</p>

Monique (links) en Titia Huisman, geen zussen hebben, voor de etalage Busch en van der Worp aan de Vechtstraat.  

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Huisman en Huisman lanceren bundel

Zwolle - “We wilden iets tastbaars maken” vertellen Monique en Titia. Beide dames heten toevallig allebei Huisman van achternaam, maar zijn geen familie. Ze zijn vriendinnen en hebben een bundel samengesteld. De beelden van Titia sluiten op de gedichten van Monique aan, en andersom. Hun creaties vormen samen één geheel. Daarnaast is de bundel op een bijzondere manier vormgegeven en gedrukt, daarom noemen ze het een kunstboekje. ‘Verbeeld’ komt 31 oktober uit.

(door Esther Mostert)

“Het is niet zomaar een boekje, het is ambachtswerk” leggen Monique en Titia uit. Dit kunstboekje bevat meer dan mooie foto’s en inspirerende gedichten. Het is op een bijzondere manier vormgegeven. “Elk boekje is met de hand samengesteld en met een Zwitserse binding ingenaaid” vertelt Titia enthousiast. “Daarnaast zijn er verschillende druktechnieken gebruikt. Ook bevat het boek verschillende papiersoorten; zoals biotop, metallic en kalkpapier. Monique vult haar aan: “Elk boekje is dus een kunstwerk an sich en wordt met de hand genummerd”.

Monique (48) en Titia (47) hebben elkaar dertien jaar geleden op het schoolplein leren kennen. Al snel merkten ze dat ze meer met elkaar gemeen hadden dan een kind in dezelfde klas. Ze zijn beiden kunstenaars, ieder op hun eigen manier. “We delen de passie voor theater, literatuur en fotografie”. Ook sociaal gezien hebben ze veel raakvlakken en samen hebben ze veel gereisd. Waar Monique bij het wakker worden meteen driftig in haar boekje aan het pennen was, was Titia ondertussen al druk bezig om haar camera klaar te maken voor de dag. “Ik bekijk het leven door het oog van de camera” vertelt Titia. “Ik ben altijd aan het framen”.

Dat dit kunstboekje uit hun samenspel is ontstaan is geen verrassing. “We hebben onze kwaliteiten gebundeld en gegrasduind in ons eigen verzamelde werk”. Titia heeft beeldmateriaal en vormgeving gezocht passend bij de titel ‘Verbeeld’ en Monique heeft de gedichten en woorden gemaakt die tot de verbeelding spreken. “Wij wilden iets maken zonder doel, gewoon omdat we het mooi vonden” vertelt Titia. Monique vult haar aan: “We wilden iets maken waar we zelf volledig achter staan, zonder concessies te hoeven doen. Dat maakt dit project anders dan de andere dingen, die we in opdracht hebben gemaakt. Dan houd je toch altijd rekening met de wensen van een ander. Nu hoefde dat niet”.

Ze hebben voor de titel ‘Verbeeld’ gekozen, omdat zij de lezer bij dit kunstboekje willen betrekken. “Wij vullen niet alles volledig in en laten ruimte over voor de verbeelding van de lezer”.

Het kunstboekje ‘Verbeeld’ wordt zaterdag 31 oktober gelanceerd bij Busch & Van der Worp. Het is daarna bij meerdere Zwolse winkels te koop en kost 27,50 euro. Ben je benieuwd naar hun werk? Check alvast hun Instagram op @mooszinnen en @missantenna.

www.buschvanderworp.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden