<p>Mark Betting aan de bar van de Referee. &#39;We moeten afwachten wat er gaat gebeuren&#39;. (Foto: Frans Paalman) </p>

Mark Betting aan de bar van de Referee. 'We moeten afwachten wat er gaat gebeuren'. (Foto: Frans Paalman)

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Nieuwe sportsbar na tien weken dicht door tweede lockdown

Zwolle - Alle horeca zijn sinds afgelopen woensdag 14 oktober opnieuw volledig gesloten. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mark Betting, eigenaar van de nieuwe sportsbar The Referee in de Kamperstraat, heeft ook zijn deuren moeten sluiten. Dat terwijl hij nog maar net open was. “Het waren mooie weken, de tien weken dat het heeft geduurd.”, verzucht Mark. De straten in de binnenstad worden leger en in de cafés en restaurants zit niemand meer.

(door Joost ter Bogt)

De gevolgen van de sluiting voor Mark zijn enorm. “Zoals het er nu uitziet heb ik nergens recht op. Doordat ik pas opende in juli heb ik niet de juiste gegevens die je moet laten zien om financiële steun te ontvangen. Je hebt cijfers nodig van juni. Die heb ik niet, want ik was toen nog dicht”, vertelt Mark. “Tot nu toe had ik een persoon in dienst genomen. Ik ben bang dat ik hem nu moet ontslaan.”

Wat hij nu gaat doen weet Mark nog niet: “Ik ga later bekijken of we de tijd gaan uitzingen, of iets alternatiefs gaan doen. Maar ja, je mag nu ook niet meer zoveel, omdat je na acht uur geen alcohol mag verkopen. Bierpakketen bezorgen zou eventueel kunnen, maar die kan je ook in de supermarkt kopen. Ik wacht maar even af en bekijk dat later.”

Over de sluiting van de horeca is Mark kritisch: “Ik denk dat een volledige lockdown met dichte grenzen beter was geweest dan weer de horeca aanpakken. Zo komen we er nooit vanaf. Aan de andere kant begrijp ik het ook wel. In de horeca komen veel mensen samen en kan het virus zich goed verspreiden.”

Mark kijkt terug op een leuke zomer: “Het is natuurlijk altijd heel leuk om je eigen zaak op te zetten. Op een gegeven moment kwam er toch weer sport en kregen we de loop er mooi in. Toen er steeds weer nieuwe maatregelen kwamen moesten we ons aanpassen. De laatste avond was erg leuk. We hadden het maximale aantal mensen binnen en het was gezellig. Dat deed me als ondernemer goed. Je merkt dat de mensen het je toch echt gunnen.” De komende periode is voor Mark nog koffiedik kijken: ”We moeten afwachten wat er gaat gebeuren, maar ik zie het wel gebeuren dat het nog langer gaat duren.”

The Referee zou eigenlijk afgelopen april openen. Door de komst van het coronavirus is de opening toen uitgesteld tot juli. De horeca mocht al eerder open, maar Mark koos ervoor te wachten totdat het sportseizoen begon, omdat juist dit zijn café onderscheidt. De eerste maanden toen The Referee niet open kon waren voor hem heel anders dan nu: “Ik had een bepaald concept voor ogen. Een sportsbar. Het beloofde een goede sportzomer te worden. Doordat ik niet open kon had ik destijds alle tijd om er precies van te maken wat ik wilde. Dat is toen tot in detail gelukt. Alles is precies geworden zoals in het voor ogen had. Nu is het anders, nu moet ik iets anders verzinnen. Mijn café is nu af, dus daar kan ik niet meer mee bezig.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden