<p>De Krabbestraat in Zwolle, een van de Hanzesteden in de wandeling.</p>

De Krabbestraat in Zwolle, een van de Hanzesteden in de wandeling.

(Foto: )

Nieuwe wandelgids Hanzestedenpad

Zwolle - De vierde, gewijzigde editie van het Hanzestedenpad is onlangs verschenen. Dit Streekpad van Doesburg naar Kampen heeft een lengte van 124 kilometer en volgt de IJssel, de rivier die vroeger zo belangrijk was voor de Hanzesteden.

De route voert over (gras)dijken, uiterwaarden en beschutte landgoederen. Het Streekpad rijgt zeven Hanzesteden aaneen.

Veel monumenten in de Hanzesteden hebben de tand des tijds goed doorstaan. Daarom ontstond in 1999 het idee om een Streekpad te ontwikkelen langs de Hanzesteden. Rob Wolfs - bekend als ontwikkelaar van de Trage Tochten - stond aan de wieg van het Hanzestedenpad. Hij verkende het traject, ontwierp de route en stelde met vrijwilligers de eerste gids samen.

Het pad begint in Doesburg en volgt de IJssel. Alleen tussen Dieren en Zutphen maakt de route een uitstapje naar landgoed Engelenburg, Leusveld en Voorstonden. De tocht naar Deventer gaat over dijken die vergezichten bieden over de traag stromende rivier. Voorbij Deventer gaat de wandeling door de landgoederen Oud en Nieuw Rande, De Haere en Hoenlo. Via de Duursche Waarden, de Tichelgaten bij Windesheim en de Soestwetering lopen de wandelaars naar Zwolle. De laatste etappe naar Kampen gaat door weidevogelgebied de Koppelerwaard en de Scherenwelle, een dode rivierarm vol zeldzame planten en broedende vogels.

Hanzesteden Hattem en Hasselt liggen niet aan de hoofdroute, maar zijn onderdeel van een dagwandeling. Daarvan zijn er negen in de gids opgenomen. Het gaat om rondwandelingen en wandelroutes van station naar station met een lengte van 11 tot 25 kilometer. Het Hanzestedenpad is daarmee niet alleen voor de langeafstandswandelaar, maar ook voor de dagwandelaar.

Meer berichten