Foto: IVN Overijssel

‘De tuin winterklaar maken is niet meer van deze tijd’

Zwolle - Dode bladeren verwijderen, struiken snoeien of planten afknippen: oktober is voor veel mensen de maand om de tuin winterklaar te maken. 

Mooi Leven Overijssel en Natuurorganisatie IVN Overijssel roepen inwoners van Overijssel op om de tuin juist niet winterklaar maken. Om het blad te laten liggen in de border en vogels en andere dieren de winter door helpen. 

Naast zelf de tuin niet-winterklaar te maken, geeft Mooi Leven Overijssel tot en met januari elke maand vijftien Plant & Klaar-boxen weg. De Plant & Klaar box is een pakket vol groene inspiratie voor alle inwoners van Overijssel. De box heeft elke maand een ander thema. Geïnteresseerden maken tot en met 31 oktober kans op de box van november via de Facebookpagina van Mooi Leven. De Plant & Klaar-box van november staat in het teken van vogels.

Mensen kunnen zelf vogels de winter door helpen. Lilian Dieben van IVN: “Als we oude bladeren laten liggen, kunnen wormen, spinnen en insecten er compost van maken. Vogels zoals roodborstjes, merels en mussen smikkelen van de beestjes onder de bladeren. In het voorjaar hebben we gratis compost zodat de planten nog uitbundiger bloeien. Een echte win-win situatie dus.” 

Afgevallen blad en uitgebloeide bloemen hebben een belangrijke rol voor veel dieren en planten in de tuin.  ”Als uitgebloeide bloemen blijven staan, kunnen de vogels zaden vinden in de tuin. Ook is het straks als het kouder wordt een prachtig gezicht, die uitgebloeide bloemen met een laagje rijp erop. Zaden die niet worden opgegeten komen in het voorjaar misschien op en zo bloeit de tuin nog uitbundiger volgend jaar.”

Meer berichten