<p>Annemarie Stallinga voor Stadkamer waar ze haar Tedx-Talk gaat houden. Haar boodschap is: &#39;laat je shit voor je werken want het is verrassend vruchtbaar&#39;.&nbsp;</p>

Annemarie Stallinga voor Stadkamer waar ze haar Tedx-Talk gaat houden. Haar boodschap is: 'laat je shit voor je werken want het is verrassend vruchtbaar'. 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

TEDxStadkamer over de kracht van falen

Zwolle - Falen, is dat nou inspirerend? De vier sprekers van TEDxStadkamer over ‘The power of failure’ vinden van wel. “Het leven wordt een stuk interessanter van falen”, zegt Annemarie Stallinga, een van de sprekers. Na een leven vol razen, met een lat die mijlen hoog lag, koos ze bewust voor een ander pad en begon een coachingspraktijk.

(door Joop de Haan)

TED-talks zijn filmpjes van inspirerende spreekbeurten door bekende sprekers op grootschalige TED-events. De lokale evenementen heten TEDx.

Vier sprekers vertellen in tweede editie van TEDX Stadkamer persoonlijke verhalen over het thema ‘The power of failure’. Jolien Dopmeijer heeft als expert studentenwelzijn een missie om van het leven voor studenten weer een mooie periode te maken. Robert Bridgeman vertelt over falen als een essentieel onderdeel voor een volwaardig leven. Broer Rasta Senang laat hij zien hoe falen hem sterker maakte. Paul Iske, hoogleraar in Maastricht en oprichter van het Instituut van Briljante Mislukkingen gaat deze TEDx online inleiden.

Annemarie Stallinga gooide het roer in haar leven om. Dat was niet makkelijk, en het voelde als falen. “Faalangst heeft me al veel dingen gebracht. Ik voel het als ik het heb, dan groei ik als mens omdat ik dingen aan moet gaan. Het slaat gelijk op mijn keel en ik vind ik het spannend om me uit te spreken. Maar het brengt me ook verder. Dat is ook zo met de TEDx. Toen ik gevraagd werd om dat te doen, was de gedachte enerzijds ‘dat is tof’ en anderzijds ‘dat wil ik niet en ik wil weg’.”

Toch zei ze meteen ‘ja’. “Ik geloof niet dat dit soort vragen voor niks komt, dus ‘nee’ was geen optie. Ik heb de eerste week slecht geslapen van opwinding. Ik gaf vroeger les op Hogeschool Saxion, en daar gebruikte in TED Talks al in de lessen. Dus ik wist wat het was. En ik vroeg me ook af: wat ga ik daar vertellen?”

Maar Annemarie heeft wel wat met het thema. “De buitenwereld ziet dat niet altijd, maar faalangst is me niet onbekend. Ik streef altijd naar perfectie en dat zie ik nu ook in de voorbereiding op die TED Talk. In het begin stond ik er mee op en ging ik er mee naar bed. Maar ik wordt steeds rustiger, ik groei er wel in.”

Daar komt bij: de hele voorbereiding heeft ook wel wat in gang gezet. “Het heeft me al zoveel opgeleverd, er ontstaat van alles om mij heen. Mensen weten dat ik een Talk ga doen en helpen me met raad en daad, het is bijzonder hoe dat gaat. Drie verschillende mensen reikten me hetzelfde boek aan. Iemand heeft een roller gemaakt met geur die prettig is als je gaat spreken, ik kreeg een ketting met een hanger van rozenkwarts voor zelfliefde, iemand wild oefenen met ademsessie en een acteurstrainer wilde me helpen. Ik heb niet meer het gevoel dat ik het alleen doe, maar dat ik een soort van opgetild word. Ik kan daar straks rustiger gaan staan en er ook plezier aan beleven.”

Maar het blijft spannend. “Hoe kijken mensen naar mij? Kan ik dit? Is het interessant genoeg? Ze gaan de TED Talk live streamen, ik weet niet hoeveel mensen er gaan kijken. In de zaal zitten maar 25 mensen.”

De titel van Annemarie’s Talk is ‘Goeie shit’. “De boodschap is: laat je shit voor je werken want het is verrassend vruchtbaar. Ik heb best moeilijke momenten gehad in mijn leven, maar ik ben daar altijd rijker uitgekomen, ik leerde mezelf beter kennen en er ontstonden dingen die ik anders niet had gedaan. Dat ervaar ik nu ook. Ik vond het de afgelopen maanden niet gemakkelijk. Niet alleen door de voorbereiding voor die Talk, maar ook door corona. En ik word 40, dat is belangrijk voor me. Maar ik ga nu even door die shit heen, en ik weet dat het me daarna echt iets oplevert.”

En dat is een prettige wetenschap, vindt ze. “Laat het af en toe maar even zwart of grijs zijn, uiteindelijk wordt het leven daar een stuk interessanter van. Ik heb wel eens het gevoel dat we met z’n allen streven naar een roze wolk. Maar ik geloof daar niet zo in, en dat dat wil ik ook niet. Want in die balans is weinig groei. Ik vind het wel mooi om het leven wat meer aan te gaan. En falen hoort daar ook bij. Op het moment is dat niet fijn, maar het levert je heel veel op.”

De TEDxStadkamer op donderdag 22 oktober duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Online aanmelden: http://tedx.stadkamer.nl/ Zie ook website en social media van Stadkamer.

http://tedx.stadkamer.nl/

Meer berichten