<p>Zwolle Ineke Tijmes met haar boek &#39;Levensdurf&#39;.&nbsp;</p>

Zwolle Ineke Tijmes met haar boek 'Levensdurf'. 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Roman Ineke Tijmes over de zoektocht naar zingeving

Zwolle - “Zingeving speelt gedurende het hele leven een rol, het is een doorlopend proces. Het heeft alleen per levensfase een andere kleur”, vertelt Ineke Tijmes. Haar nieuwe boek ‘Levensdurf’ gaat over zingeving op oudere leeftijd, rond de tijd dat mensen gepensioneerd zijn. “In die fase spelen zingevingsvraagstukken vaak weer in alle hevigheid op.” Ze hoopt mensen te inspireren om ook in deze fase over hun leven na te denken; leef je het leven zoals je het wilt leven?

(door Esther Mostert)

De roman ‘Levensdurf’ is het vierde boek van Ineke Tijmes. Zwolle is het decor waar het verhaal zich afspeelt. De personages uit het boek, Cecile en Teun, zijn gepensioneerd, waardoor hun leven veranderd. Er is meer tijd om met elkaar door te brengen en er is meer tijd om na te denken.

Dat laatste doet Cecile vooral, Teun doet dat minder. Ceciel praat graag over zingevingsvraagstukken en gaat de confrontatie met zichzelf aan. Ze vraagt zich af of ze tevreden is met het leven dat ze tot nu toe heeft geleid en hoe ze de rest van haar leven wil vormgeven. Teun heeft geen behoefte aan innerlijke zoektocht.

Toch is het onvermijdelijk dat ook Teun over zijn leven gaat nadenken. De impact van de keuzes die ze in het verleden hebben gemaakt is van invloed op de keuzes die ze in het hier en nu maken. Al gaat het niet eens zozeer om wat er in het verleden is gebeurd, maar wat je er in de toekomst mee doet. Het is een boeiend verhaal en het is intrigerend om hun proces te volgen.

Ineke laat via de personages diverse levensthema’s aan bod komen in het boek, zoals de rol van familiebanden. ‘In hoeverre is de bloedband belangrijk?’ is een vraag die in het boek naar voren komt.

Ook wordt in het boek het huwelijk van Celine en Teun uitgebreid besproken. “Als twee mensen samen leven, betekent dat niet dat er ook altijd een verbinding is tussen die twee. Je moet er wel wat voor doen, anders ben je te gast in elkaars huis”, zegt Ineke. In de fase na het pensioen breng je meer tijd met elkaar door, daarom mag er volgens Ineke juist dan extra aandacht voor de relatie zijn. In het boek laat Ineke zien hoe Cecile en Teun door gebrekkige communicatie steeds verder uit elkaar drijven. Ze reiken elkaar de hand, maar raken elkaar ergens beetje bij beetje kwijt. “Zoiets gaat vaak ongemerkt. De hamvraag is, hoe vind je elkaar weer terug?” Ineke hoopt dat de lezer aan het denken wordt gezet over hun eigen relatie.
“Ik denk dat een goed huwelijk altijd bij jezelf begint. Als je geen verbinding met jezelf hebt, is het lastig om verbinding met een ander te maken”. Het is volgens Ineke in iedere relatie belangrijk om met elkaar te blijven praten; over de dingen die er toe doen, over de dingen die van binnen spelen. “Verlies jezelf niet uit het oog en leef ook je eigen leven als je een relatie hebt.” Dat wil Ineke de lezer meegeven. “Het individu doet er net zoveel toe, je eigen identiteit mag behouden blijven”.

Het boek Levensdurf is bij de Zwolse boekhandels te koop voor 17,50 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden