<p>Marije Rommes, bij het spatscherm van twee bij twee meter in haar huis.&nbsp;</p>

Marije Rommes, bij het spatscherm van twee bij twee meter in haar huis. 

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

'Heerlijk, als ik iemand hoor zingen'

Zwolle - Marije Rommes geeft een-op-eenzangles op maat, en in deze tijd op een coronaproof manier. Het is bedoeld voor koorleden, koorzangers, die normaal gesproken in een koor zingen, maar die dat nu niet kunnen, maar wel graag willen. Dat kan zijn doordat hun koor nu stil ligt vanwege het virus, of omdat iemand het eng vindt om te zingen in een koor, of groep. “Omdat ik zowel koordirigent als zangdocent ben, kan ik juist koorzangers in deze tijd goed helpen,” legt de sopraan uit.

(door Sigrid Aalfs)

Marije Rommes noemt haar initiatief Koorzangers op Drift; voor die mensen die nu even geen plekje hebben in een koor, maar wel graag willen doorgaan met zingen. “Mensen missen het zingen, zeker als ze gewend zijn dat vier uur per week te doen”, legt ze uit. “Ik vind het heerlijk als ik iemand live kan horen zingen!”

Door de een-op-eenlessen kunnen ze in hun zangritme blijven, ze blijven bij waar hun koor verder gaat, en ze kunnen hun zangtechniek verbeteren.

“Om een voorbeeld te geven; iemand zingt bas in een koor en doet nu niet mee in een koor. Koor oefent een stuk van Fauré en dit koorlid kan dan Fauré aanleren, of als diegene dat stuk al kent, die hoge noot aanleren in een les, of de ademhalingstechniek verbeteren bij Fauré.”

De lessen op maat vinden thuis bij Rommes plaats, gewoon in haar woonkamer. Ze neemt daarbij verschillende maatregelen. Ze somt op: “Tussen de leerling en mij staat een spatscherm van twee bij twee meter. Vóór en na een les zet ik gedurende een half uur de deuren en ramen tegen elkaar open zodat er goede ventilatie is, en ik maak de ruimte schoon. Ik zorg er ook voor dat leerlingen elkaar niet tegenkomen, dat er een ruime tijdsmarge is. Als we beiden geen klachten hebben, kunnen we het veilig doen.”

Naast het geven van zangles dirigeert Rommes ook koren; vier in totaal, waarvan twee in Zwolle, die doorgegaan zijn in aangepaste vorm. “De koren hebben nu door corona wel minder leden, en ik begrijp dat.” Er is een landelijk korenprotocol wat de regels aangeeft voor koren; koorleden moeten nu in een andere opstelling staan, zigzaggend en in rijen.

“Daarom heb ik ook grotere oefenruimtes moeten zoeken, want we moeten met z’n allen wel de anderhalve meter handhaven.” De Zwolse sopraan geeft ook zangles aan groepen in plaats van aan een heel koor of groep. Ze biedt haar zanglessen overdag aan, ’s avonds dirigeert ze koren. Als er een lockdown komt, geeft Rommes via Zoom online zangles.

Mensen die individueel zangles willen nemen, maar niet gebonden zijn aan een koor, kunnen ook zangles bij de sopraan nemen. Marije Rommes’ bedrijf en website heet www.singlalala.

www.singlalala.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden