<p>Clint Leemans (vierde van links) is de gevierde man na zijn fraaie treffer afgelopen zaterdag tegen AZ. Het duel eindigde in 1-1.&nbsp;</p>

Clint Leemans (vierde van links) is de gevierde man na zijn fraaie treffer afgelopen zaterdag tegen AZ. Het duel eindigde in 1-1. 

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Leemans 2.0 verrast zichzelf

Nee, dat hij eind september nog bij PEC Zwolle zou voetballen had Clint Leemans zelf ook niet verwacht. Laat staan dat hij met het nummer tien op zijn rug als rechtsbuiten de eerste twee competitiewedstrijden in de basisopstelling zou staan én op schitterende wijze het eerste Zwolse doelpunt van het seizoen zou maken. “Zo lang ik goed speel, zou het raar zijn als de trainer mij eruit haalt.”

(door Erwin Dijk)

Op bezoek bij AZ haalde PEC Zwolle zaterdag aan het begin van de avond het eerste punt van het seizoen binnen (1-1). Clint Leemans werd na een uur vervangen door Eliano Reijnders. Dat hij überhaupt aan de aftrap stond is een verrassing, ook voor de vorige week 25 jaar geworden speler uit Veldhoven zelf. “Ik zou de eerste drie weken bij PEC meetrainen. Daarna hadden we nog twee weken vakantie en ik had eigenlijk gedacht dat ik dan wel weg zou zijn. Ik heb daar ook met de trainer over gepraat en hij was het ermee eens dat ik weg zou mogen als er een mooie club zou komen.” Weliswaar was er voldoende belangstelling voor Leemans, maar tot een overgang kwam het niet. Toen eind juli de echte voorbereiding begon was hij nog steeds in Zwolle en op trainingen en in oefenwedstrijden vond de middenvelder zichzelf ineens terug op een nieuwe positie. De linkspoot werd als rechtsbuiten geposteerd. Het was de nieuwe assistent-trainer Leeroy Echteld die zijn carrière voorlopig op een nieuw spoor zette. “Hij vertelde dat ze het bij AZ op die manier met Calvin Stengs hebben geprobeerd. Hij was ook middenvelder, maar kan als rechteraanvaller veel naar binnen trekken en met zijn linkerbeen schieten of voorgeven. De assistent-trainer zei tegen me dat hij mij ook zo’n type speler vindt.”

Op trainingen begon Leemans aanvankelijk als rechtsbuiten bij de wisselspelers, maar langzamerhand werkte hij zich op naar het basiselftal. Toen de competitie anderhalve week geleden begon, stond hij ‘gewoon’ aan de aftrap. Een vertrek is niet meer aan de orde. Het voorlopige bewijs voor de stelling van Echteld leverde Leemans zaterdag tegen AZ: komend vanaf rechts en combinerend met Jesper Drost schoot hij prachtig de 0-1 binnen. “Ja die bal vloog heerlijk binnen, fijn dat ik mezelf zo kan laten zien. Ik heb in dat gesprek met de trainer ook gezegd dat wanneer het goed gaat, ik graag wil blijven.”

Toch is een vaste basisplaats voor Leemans nog lang geen uitgemaakte zaak. De club blijft op zoek naar een aanvallende versterking op de flanken. “Dat is tegen mij gezegd en daar ben ik ook niet bang voor. Het hoort erbij en de beste speelt. Zolang ik goed speel, zou het raar zijn als de trainer mij eruit haalt. Het kan nog een leuke concurrentiestrijd worden.”

Transfer

Leemans is afkomstig uit de jeugd van PSV en speelde in de eredivisie twee seizoenen voor VVV Venlo. Onder meer met zijn fraaie traptechniek verdiende hij daar een transfer naar PEC Zwolle. Samen met zijn VVV-maatje Vito van Crooy – die inmiddels alweer terug is in Venlo – kwam hij in de zomer van 2018 aan in de Overijsselse hoofdstad. Onder trainer John van ’t Schip en later Jaap Stam slaagde hij er echter niet in om onomstreden basisspeler te worden.

Ook de huidige hoofdtrainer John Stegeman zag aanvankelijk weinig perspectief voor Leemans en afgelopen seizoen werd hij vlak voor het sluiten van de transferdeadline verhuurd aan RKC. “Ik ben blij dat ik die stap gemaakt heb. Ik kon ook naar clubs uit de Keuken Kampioen Divisie, maar zo lang je op het hoogste niveau kunt spelen vind ik dat je dat gewoon moet doen. Ik ben daar heel goed opgevangen, ik heb goede wedstrijden gespeeld en we kregen als team complimenten voor ons spel. Maar ja, we verloren wel bijna elke week.”

Het was slechts aan de corona-uitbraak en het stopzetten van de competitie te danken dat RKC dit jaar nog in de eredivisie speelt. “Die ervaring neem ik wel mee. Wanneer je elke week verliest raak je als team gemakkelijk in een dal en kom je in een neerwaartse spiraal. Dan is het belangrijk dat je toch positief blijft.”

Met één punt uit twee wedstrijden is de seizoensstart cijfermatig ook nu niet geweldig, maar een verzachtende omstandigheid is dat PEC met Feyenoord en AZ wel twee topploegen trof. De 1-1 van zaterdag biedt dan ook perspectief. “De club heeft als doelstelling om in de eredivisie te blijven, maar zelf vind ik dat we wel iets meer naar boven mogen kijken. Waarom? Daar hebben we de kwaliteiten voor en in de voorbereiding hebben we gewonnen van clubs als AZ, Heerenveen, Heracles en Groningen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden