Zwolse kunstenaars openen hun deuren


Peter van der Werf zoekt in zijn atelier bij R10 foto's uit voor Open Ateliers 2020
Peter van der Werf zoekt in zijn atelier bij R10 foto's uit voor Open Ateliers 2020

Zwolse kunstenaars openen hun deuren

Zwolle - “Bomen fascineren me. Ik heb in de fotografie altijd iets met bomen gehad, ze onbewust gefotografeerd” vertelt Peter van der Werf. “Bomen zijn voor mij levende wezens, die voor het klimaat een belangrijke functie hebben. Ze zorgen voor verkoeling in de zomer en filteren koolstofdioxide uit de lucht. Daarnaast zijn ze veelzijdig, stil en krachtig. Dat raakt voor mij het gevoelsmatige, dat ik ook graag fotografeer”.

(door Esther Mostert)

Spreekt hier de milieukundige of de fotograaf? In het werk van Peter komen zijn beide kanten aan bod, er is geen verschil. “Fotograferen is voor mij een uiting van wat ik zie, voel en denk. Wie ik ben en wat ik ervaar probeer ik te laten zien door het beeld dat ik met mijn foto’s creëer”.

Op zaterdag 19 en zondag 20 september kan je tussen 11.00 en 17.00 uur persoonlijk kennismaken met Peter en de andere 13 kunstenaars tijdens de open atelierroute. 14 Zwolse kunstenaars openen hun atelier en stellen hun werk tentoon. Deelnemende kunstenaars: Joepe Bos, Marianne Gantzert, Jan Pieter Gootjes, Ludie Gootjes, Ineke van Harten, Annet van der Kamp, Peter Kool, Yoke van der Flier, Gertia Sikking, Jan Westerhof, Anneke Wilbrink, Pim Trooster, Tali Farchi en Peter van der Werf.
Je kan hun werk bekijken en met ze in gesprek gaan. Ook het kopen van een kunstwerk dat je hart sneller laat kloppen behoort tot de mogelijkheden.

Elk jaar schuift de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (www.bzkzwolle.nl) een kunstenaar naar voren in het spotlicht. Dit jaar is dat fotograaf Peter van der Werf. Sinds een half jaar heeft Peter in zijn atelier een doka, een donkere kamer. Hier kan hij naar hartenlust met de techniek bezig zijn. “Wat ik mooi vind is de wat oudere analoge techniek. Dat heeft een soort onverwachtheid in zich, een imperfectie. Dat spreekt mij aan en vind ik mooi om verder uit te diepen”.

Zijn hart voor het milieu komt in zijn kunstwerken ook regelmatig naar voren. “Van huis uit ben ik milieukundige, ik werk bij het Waterschap. Beroepsmatig ben ik dus zeer bekend met de ernst en complexiteit van milieuproblemen”. Hoe Peter hier tegenaan kijkt komt ook in zijn werk als fotograaf naar voren. “Fotografie is voor mij een manier om mijn maatschappelijke en persoonlijke stem te laten horen. De milieukundige en de kunstenaar in mij komen steeds nader tot elkaar in mijn werk, ze worden steeds meer één”.


Naast zijn fascinatie voor bomen en het fotograferen van het licht op het wad is pinholefotografie een techniek waar Peter zich mee bezig houdt. “Pinholefotografie is een hele pure en tegelijkertijd technische vorm van fotograferen. Hier ben ik mee aan het experimenteren. Met deze techniek heb ik verschillende foto’s in Zwolle gemaakt waarbij je niet meteen ziet wat het is”. De pinholetechniek vraagt als fotograaf van je dat je nog meer fotografeert op gevoel. Je leert er volgens Peter anders door kijken. “Het is wat moeilijk uit te leggen, ik denk dat je de foto’s gewoon moet zien”.

Meer berichten