<p>Jozef Hoek voor Stadscaf&eacute; Het Refter met zijn boek Vuurvogel.</p>

Jozef Hoek voor Stadscafé Het Refter met zijn boek Vuurvogel.

(

Foto: Esther Mostert

)

Zwolle decor voor psychologische thriller

Door Esther Mostert

ZWOLLE - “Het psychologisch schaakspel tussen dader en slachtoffer is de essentie van het boek”, vertelt schrijver Jozef Hoek. Als herstelbemiddelaar heeft hij vele slachtoffer-dadergesprekken gevoerd.

 Zo weet hij als geen ander geweldsdelicten vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Daarnaast heeft zijn eigen leven en ervaring als pastoraal werker ook gediend als bron van informatie en inspiratie voor het boek. Tot op zielsniveau heeft Jozef beschreven wat de karakters bewogen heeft.

Oud-Zwollenaar Jozef Hoek woont tegenwoordig in Hattem, maar voelt zich nog altijd thuis in Zwolle. Het verhaal speelt zich mede daarom af in de omgeving van Zwolle. Zo ontmoeten de hoofdpersonen elkaar bij Stadscafé Het Refter, zijn er ontmoetingen in Het Engelse Werk en delicten in de steenfabriek in de Tichelgaten. De Melkmarkt in het centrum van Zwolle is onderdeel van het decor en een huis in de IJsseldelta heeft een belangrijke rol. Dat maakt het voor de Zwollenaar nog leuker om dit boek te lezen. Het verhaal komt zo dichtbij.

Vuurvogel is een psychologische thriller. Het verhaal gaat niet alleen over geweld en wraak, maar laat ook de andere kant en de achtergrond ervan zien. “Een dader is niet alleen maar sterk, maar juist ook kwetsbaar en zwak. Omgekeerd kan een slachtoffer onverwachts sterk zijn of hard terugslaan. Nare ervaringen laten soms iets krachtigs bovenkomen.” Het contact tussen slachtoffer en dader staat in het verhaal centraal; de menselijke interactie, daar draait het om. Je zou het ook een psychologische roman kunnen noemen, want karakters worden uitgediept en sommigen maken een ware transformatie door. Het geweld is de basis, maar staat niet op de voorgrond. “Niets is wat het lijkt Wat er in het leven gebeurt en hoe je daarop reageert kan je ook niet voorspellen”, aldus Jozef. Hij laat zelfs de lezer ervaren hoe afschuw in empathie kan veranderen.

Jozef heeft het boek met veel plezier geschreven, vanuit intrinsieke motivatie. Van Scholten Uitgeverij heeft hij inhoudelijk complete vrijheid gekregen. Met zijn werkervaring kijkt hij niet snel ergens van op. Toch zegt hij zelf: “Het is een moedig boek met vette thema’s. Er komen best heftige dingen in voor. Al is het ook een boek met psychologische diepgang en neem ik situaties uit de geschiedenis mee in het verhaal”. Jozef noemt zijn boek bijna eclectisch. Het gaat niet alleen over de huidige delicten in het boek. Er wordt in het verhaal ook teruggegrepen op historische gebeurtenissen, waarbij Jozef het contact tussen daders en slachtoffers aanhaalt. “In het boek switch ik soms bewust tussen micro- en macroniveau. Van één op één contact tussen dader en slachtoffer, naar de grote ervaringen in de geschiedenis”. Het boek zet aan tot denken, wat we kunnen leren van en meenemen uit het verleden. Daarnaast laat het zien dat het altijd over contact en verbinding gaat, ook met dat wat ons tegenstaat. Het boek Vuurvogel is voor 18,95 euro te koop bij de Zwolse boekwinkels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden