Forse investering helpt Assendorpers met energiebesparing

Assendorpers ontvangen geld voor
Assendorpers ontvangen geld voor (Foto: Pr)

ZWOLLE - Bewonersinitiatief 50 tinten groen Assendorp ontvangt voor komend jaar een forse investering van de landelijke overheid om Assendorpers te stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. Dit is het derde jaar op de stichting een bijdrage krijgt. 

In de afgelopen drie jaar zijn 150 huizen verduurzaamd door betere isolatie, tochtstrips, zuinige ketels en zonnepanelen, en bij 875 huizen door een groen dak. 

Met de nieuwe investering krijgen 2000 Assendorpers info over wat ze aan verduurzaming kunnen doen en met bewoners 1250 worden simpele energiebesparende maatregelen getroffen. Komend jaar zijn er warme burendagen waarbij bewoners met hun buren zelf aan de slag gaan om hun huis energiezuiniger te maken met simpele maatregelen als radiatorfolie. De warme burendage worden samen met Muziek in de Tent gehouden in de straten van Assendorp.
Daarnaast zijn er vijf warmtecafés, waar bewoners samen met deskundigen inspiratie opdoen en kennis delen over energiebesparing. Ook komen er tijdens de landelijke Duurzame Huizenroute van 30 oktober tot 7 november allerlei activiteiten.

Muziek in de tent op straat
Tijdens warme burendagen gaan bewoners met hulp van 50 tinten groen Assendorp simpel besparen in hun huizen. De stichting regelt praktische hulp en tot €75 aan bouwmaterialen per woning, zoals isolatiefolie en een brievenbusmond. Om het contact te stimuleren, krijgt de buurt een burenbox gevuld met lekkere dingen en verrassingen voor de kinderen. Op de aankomende Warme Burendag van 26 september komen er muzikanten langs in de straten in samenwerking met Muziek in de Tent. Met gepaste afstand natuurlijk.

Raadsleden spreken persoonlijke klimaatcolumn uit
In een serie van warmtecafés kunnen Assendorpers met elkaar in gesprek over klimaat en energiebesparing. 50 tinten groen Assendorp wil een levendig netwerk opbouwen van bewoners die kennis delen en elkaar helpen. Samen ontdekken ze hoe ze hun woningen koeler, warmer, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Elk warmtecafé heeft een eigen thema en er komen deskundigen aan het woord die helpen de toekomst in de wijk vorm te geven. Zoals een duurzame energieadviseur, een architect en een klimaat adaptatie-expert. Ter inspiratie leest iedere editie een raadslid uit Assendorp een column voor over het klimaat of de energietransitie in Assendorp. Dat zijn Sylvana Rikkert van Groenlinks, Patty Wolthof van de PvdA, Eildert Noorda van Groenlinks en Marc Oldengram van D66.

Duurzame huizenweek
Van 30 oktober tot 7 november is het landelijke Duurzame Huizenroute. In dat kader organiseert 50 tinten groen Assendorp een duurzame huizenweek. Er zijn speciale edities van het warmtecafé en warme burendag, er is een isolatieactie waarbij bewoners voordelig isolatiemateriaal kunnen aanschaffen en er is een buurtsafari, in samenwerking met Muziek in de Tent, waarbij mensen even binnen mogen kijken bij duurzame huizen.

Achtergrond
50 tinten groen Assendorp organiseert activiteiten om bewoners te informeren en te helpen met simpele maatregelen. Dit doet ze met warmtecafé’s, warme burendagen en een alternatief festival. Bij 50 tinten groen Assendorp helpen 30 straatambassadeurs om acties te organiseren en informatie onder de buren te verspreiden. Er lopen 32 projecten: van afval rapen tot auto delen, van kindermoestuinen tot isolatie-acties. Sinds januari is 50 tinten groen Assendorp een stichting. Zo kunnen bewoners in Assendorp beter samenwerken om de karakteristieke wijk groener en duurzamer te maken. Meer informatie is te vinden bij www.50tintengroenAssendorp.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden