• Alles
 • (2)
  Overig
 • (5)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Evenement
 • (1)
  Cursus-Workshop

Sporen van slavernijverleden in Overijssel

woensdag 16 juni 20:00 uur

Foto: onbekend

Online-Lezing “Sporen van slavernijverleden in Overijssel” door Martin van der Linde, Publiekshistoricus van de IJsselacadamie.

Stichting Comité 30 juni/1 juli is in 2020 opgericht om in Zwolle en omgeving een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording omtrent het Nederlandse trans-Atlantische slavernij- en koloniale verleden. De Stichting werkt hieraan mee door het samenbrengen van denkers, wetenschappers, cultuurmakers en geïnteresseerde burgers in alle leeftijdsgroepen. Daartoe heeft de Stichting Comité 30 juni/1 juli historicus Martin van der Linde gevraagd om deze in Overijssel grotendeels verborgen en onbesproken geschiedenis middels een online lezing bij het grote publiek bekend te maken.

De IJsselacademie is het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel. Voor veel Overijsselaars lijkt de geschiedenis van kolonialisme en slavernij vaak een ver-van-mijn-bed-show. In de provinciale geschiedschrijving is er nog nooit serieus aandacht besteed aan dit onderwerp. Toch zijn er wel degelijk een heel aantal connecties met het slavernijverleden in onze provincie. Een eerste inventarisatie in de archieven leverde al diverse aanwijzingen op. De IJsselacademie doet de komende jaren verder onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Overijssel, om te laten zien dat deze geschiedenis zich niet alleen overzee of in het westen van ons land afspeelde maar ook deel uitmaakt van het Overijsselse verleden. In de lezing zal Van der Linde een nadere toelichting geven op het onderzoek.

Sporen van slavernijverleden in Overijssel

Datum: woensdag 16 juni 2021

Plaats: Zoom Meeting

Tijd: 20:00-21:30u

Toegang : GRATIS

Aanmelden: ketikotizwolle@gmail.com


deel deze activiteit

Locatie

Historisch Centrum Overijssel
Zwolle
Van Wevelinkhovenstraat