Logo peperbus.nl


Column

... van de tribune: Teamgeest

Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen over het vernieuwde PECZwolle. Maar om hier te schrijven dat ik alle vertrouwen heb in de nieuwe voetbaljaargang gaat me te ver. Weliswaar heeft het vernieuwde team in de voorbereiding geen enkele nederlaag geleden, maar dat zegt me echt niets. Geen tegenstanders van niveau, waardoor de blauwwitten steeds de bovenliggende partij waren. Dat is goed voor het zelfvertrouwen,volgens de kersverse nieuwe trainer.

Als hij die zin uitspreekt op PECZwolle-tv kijkt hij er bij alsof hij bang is dat het ieder moment gaat bliksemen en onweren. Dit komt niet echt zelfverzekerd over. Zeker niet als hij er de waarheid als een koe aan toevoegt dat de tegenstanders steeds sterker worden. Hij doelt dan op de competitie.

Trainers en voetballers worden met een microfoon en camera voor hun neus steeds holler en leger lijkt het. Bang om iets te zeggen waar ze hun vingers aan kunnen branden. Ze putten zich uit in nietszeggende woorden waar de kijker geen spat wijzer van wordt. Onze trainer heb ik nog niet op veel zinnige uitspraken kunnen betrappen. Uiteraard is het lekker voor het zelfvertrouwen als je in de voorbereiding op rij wint.Van tegenstand word je scherper.

Natuurlijk zag ik pluspuntjes. Er kan bij vlagen aardig worden gevoetbald. Enkele doelpunten van de laatste oefenwedstrijd thuis tegen Cambuur waren van pure schoonheid. Dat kan als je alle ruimte krijgt van de tegenstander die al blij is met een corner aan de andere kant van de middenlijn.

Als er zoals aanstaande zondag een tegenstander komt die er vooral op uit is om niet te verliezen is het andere kost. Dan moet je als voetballer negentig minuten gaan en al je inventiviteit uit je tenen halen. Dat lukt doorgaans niet met mooi voetbal. Daar heb je 'karakterspelers' voor nodig en niet acht of negen ideale schoonzonen die lekker kunnen pingelen.

Het Europees kampioenschap van het Nederlands vrouwenvoetbalteam mag een voorbeeld zijn voor de heren van PEC. Niet wat betreft het voetbal. Dat is soms belabberd. Maar wel de teamgeest, de toewijding en overgave, waarmee de dames het spel benaderen. Je doet het met z'n allen en niet als individu. Zaterdagavond zag ik bij vlagen aardig spel, maar ook veel momenten waarop spelers vooral aan eigen belang dachten.

Wie ook aan hun eigen belang denken zijn de supporters. Van daaruit maakt menigeen net als ik zich grote zorgen over de mentale weerbaarheid. Onze interesse om nog zo'n seizoen als vorig jaar mee te maken is nihil. Graag zien we een team met de bereidheid om met elkaar er voor te gaan. Mouwen opstropen en een stap harder lopen voor een medespeler. .

Wat mij betreft komen er deze maand nog wat spelers bij die weten wat er van ze wordt gevraagd en hun team op sleeptouw kunnen nemen. Van de huidige spelersgroep verwacht ik dat niet. Vooral in verdedigend opzicht. Tegen ploegen als Cambuur bleven ze achterin redelijk op de been, maar op het zelfde niveau wordt er meer gevraagd. Graag daarom achterin een verdediger van kaliber. Dan ben ik meer dan nu ervan overtuigd dat we samen een mooi seizoen tegemoet gaan.

Anton Cramer

reageer als eerste